Semasa

‘Ada Drah Beku 3cm Di KepaIa..’ PeIakon Terkenal Haeriyanto Hassan Diserang Strke.

Kuala Lumpur: Pelakon Haeriyanto Hassan dike jarkan ke Hspital Ampang (HA), Selangor, pagi semalam selepas mengalami sera ngan angln ah mar ringan yang mengakibatkan angg.ota bdan sebeIah kiri tldak boleh berge rak.

Adik iparnya yang juga penyanyi, Oja ketika dihubungi berkata, pemeriksaan dktor mendapati ada da rah be.ku bersaiz tiga sentimeter pada bahagian kanan kepaIanya.

Oja atau nama sebenarnya, Daninaz Huza Daud berkata, sepatutnya Haeriyanto perlu dibawa ke Hspital Kuala Lumpur (HKL) untuk menjaIani pembe dahan, tetapi dktor di HA mahu mema ntau keadaan kesihatannya terlebih dulu.

“Ketika kakak hubungi saya pagi semalam memang sudah dapat rasakan ada sesuatu yang tldak kena sebab dia akan hubungi kalau ada perkara penting.

“Kakak minta saya datang ke rumahnya untuk melihat keadaan abang ipar yang tldak boleh bergerak di ruang tamu memandangkan jarak rumah kami berdua tidak sampai 10 kilometer. Bagaimanapun saya tiada di rumah kerana menghadiri mesyuarat.

“Saya minta kakak hubungi adik iparnya Dasira Hassan untuk menghubungi ambuIans. Selepas mendapati bacaan tek anan drah terlalu tinggi iaitu 211/131, paramedlk membawa abang ipar ke hspital untuk tindakan susulan.

Menurut Oja, selama ini abang iparnya itu sihat dan tldak pernah drah tinggi namun beberapa hari sebelum kejadian dia sering mengadu saklt kepala.

“Walaupun dise rang angln ah mar, abang masih boleh berkomunikasi dengan kakak. Kata dktor, biasanya orang terkena angln ah mar akan pngsan. Mungkin semangatnya kuat.

“Setakat ini bacaan drah semakin menu run. Saya juga dimaklumkan hari ini dktor akan beritahu sama ada abang Haeriyanto akan menjalani pembe dahan atau tidak.

“Kita sama-sama berd0a agar abang kuat dan kembali sihat. Jika ada sebarang perkembangan lain saya akan maklumkan daripada semasa ke semasa,” katanya.

Sumber: hm