Semasa

‘Air Btakung Bongkar Pnemuan Myat’ Abg Anuar Ditmui Slps 3 Hari MninggaI Dlm Rumah

Dungun: “Saya peIik melihat air paip dari dalam rumah mngsa mengalir sehingga berta.kung di depan rumah,” kata Mohd Rozlan Deraman sebelum menemui myat jirannya yang memb.engkak, hari ini.

Myat Anuar Yusof, 52, ditemukan dalam keadaan terIentang di ruang tamu rumah di Kampung Iubuk Panjang Bukit Bes1, jam 8.30 pagi.

Mohd Rozlan, 55, yang berniaga kedai makan bersebelahan rumah mngsa berkata, kali terakhir dia menemui mngsa pada pagi khamis lalu ketika dia minum di kedainya.

“Dia memang tinggal bersendirian di rumah itu. Pagi khamis itu dia datang minum dan seperti biasa, arwh akan bergurau dengan saya dan penduduk kampung serta tidak menunjukkan perbuatan peIik.

“Pada hari sama kira-kira jam 7 malam, saya ada mendengar dua kali mngsa menjerlt dan saya tldak ambil puslng dan menganggap mungkin kerana mngsa bosan,” katanya.

Katanya, beberapa minit selepas itu, dia ternampak mngsa keluar dari rumah dengan menunggang motosikal.

“Sejak dari itu, saya tldak lagi melihat dia dan ketladaan mngsa sepanjang tiga hari menimbuIkan run.gutan daripada kawannya.

“Pada Sabtu, saya dan pelanggan kedai terhidu bau bsuk dan kami semua sangka ba.u itu adalah smpah atau bangka1 blnatang di kawasan sem.ak,” katanya.

Katanya, pagi ini, dia mengambil keputusan memeriksa di sekitar kawasan kedai sebelum mendapati air mengalir begitu banyak dari rumah mngsa.

“Saya ingat mngsa Iupa menutup paip dan saya bersama rakan, Mohd Redzuan Mohd Zain, 44, pergi ke rumahnya. Selepas sahutan tldak dijawab, kami mengin.tai di ceIah tingkap sebelum mendapati mngsa sudah mninggaI dunia.

“Saya buka pintu depan rumahnya yang tldak berkunci dan ketika itu kami dapati bau myat sangat kua.t sebelum segera menghubungi poIis,” katanya.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Dungun, Superintendan Baharudin Abdullah berkata, s.iasatan mendapati mngsa yang bekerja sebagai buruh di kiIang kay.u di Bukit Besi dipercayai mninggaI sejak beberapa hari lalu.

“Keluarga mngsa sudah dihubungi dan myat dibawa ke Bilik F0rensik Hspital Dungun untuk si.asatan lanjut.

“Si.asatan awal poIis mendapati tiada sebarang unsur jnayah dan ke.s diklasifikasikan sebagai ma.ti menge.jut,” katanya.

Sumnber: hm