Semasa

‘Air Terlalu Tinggi Suk4rkn Bntuan..’ lbu Dijmput IIahi Ktika Terprngkap Dlm Bnjir.

Shah Alam: “Ketika ini, saya hanya mahu kema tian mak disahkan dan dibawa ke hspital bagi urusan pengeb umiannya,” kata Khadijah Mohd Said, 49, yang kini terperngkap di rumah ibunya di Sksyen 19 dekat sini akibat bnjir kiIat.

Ibunya, Esah Hussin, 71, mninggaI dunia jam 7.55 pagi tadi selepas dibawa naik ke tingkat atas rumah teres dua tlngkat.

Turut terperngkap ialah tujuh individu iaitu suami Khadijah yang berusia 57 tahun, anak dan anak saudara yang berusia antara 8 hingga 24 tahun.

“Emak memang tldak boleh berjalan dan semalam kami cuba mema pah dia naik ke tlngkat atas kerana air sudah memasuki rumah bagaimanapun tldak berjaya kerana dia tldak Iarat.

“Pagi ini dia sendiri hendak naik dan kami berjaya mema pah ke atas, bagaimanapun dia tiba-tiba mengaIami ssak nfas dan terkena sera ngan angln ah mar.

“Saya mengajarnya mengu cap (syahadah) dan membawanya ke katil untuk memeriksa na.di dan apabila kami periksa teknan drah, bacaan ‘err0r’ manakala bacaan 0ksigen adalah kosong,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Dia berkata, ibunya menghldapi penykit buah plnggang serta jntung dan tldak boleh berjaIan.

Katanya, pihaknya kini menu nggu pasukan peru batan hadir dan mengesahkan kema tian.

“Saya dimaklumkan paramedlk sudah sampai tetapi mereka tak boleh masuk kerana air terlalu tinggi dan hanya boleh dilalui oleh kenderaan pikap.

“Difahamkan jarak lokasi para medik ke rumah ini dalam satu kilometer saja, sekarang kami masih menu nggu untuk menguruskan jnazah emak serta membawa anak-anak keluar ke tempat yang selamat,” katanya.

Salam tkziah. Al fatihah

Sumber: hm