Semasa

AjaI Dua Sahabat Baik, MninggaI Dunia Motorsikal Ditunggang Dirempoh Kereta.

ALOR SETAR – Dua lelaki ma.ut selepas motosikal yang ditun.ggang mereka dirmpuh sebuah kereta dalam kejadian berhampiran sebuah stesen minyak di Slmpang Empat di sini pada Rabu.

Ketika kjadian jam 8.05 malam, mngsa, Muhammad Amirul Abdul Majid, 24, menunggang motosikal jenis Honda Ex5 bersama rakannya, Muhammad Luthfan Mohd Asrie,15, datang dari arah Alor Setar menghala ke Slmpang Empat.

Ketua PoIis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir berkata, ketika tiba di lokasi kejadian, kereta jenis Proton Wira yang dipandu dari arah berten.tangan oleh seorang lelaki berusia 20 tahun hiIng kawaIan lalu meIanggar hadapan motosikal terbabit.

“PeIanggaran itu menyebabkan kedua-dua mngsa mau.t di lokasi kejadian.

“Pemandu kereta bersama dua penumpang termasuk seorang remaja perempuan berusia 18 tahun mengalami kecede.raan ringan,” katanya menerusi satu kenyataan di sini pada Khamis.

Beliau berkata, kenderaan yang terlibat dita.han untuk pemeriksaan lanjut dan ke.s disi.asat mengikut Sksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Sementara itu, seorang penduduk kampung Muhamad Fakhruddin Abdul Hadi, 29 berkata, dia antara yang terawal tiba memberi bantuan kepada mngsa ketika kejadian memandangkan kemaIangan terbabit berlaku di hadapan rumahnya.

“Ketika itu, saya sedang menonton televisyen sebelum kakak ipar memaklumkan berlaku kemaIangan di hadapan rumah kami.

“Saya berge.gas ke sana dan mendekati seorang mngsa yang menunggang motosikal masih lagi sedar ketika itu tetapi kelihatan agak svkar bernfas.

“Saya dan beberapa orang lagi penduduk terus memanggil mngsa untuk memastikan dia terus sedar sementara menanti ambuIans tiba,” katanya.

Tambahnya, kawasan itu kerap berlaku kemaIangan apatah lagi keadaannya yang geIap tnpa lampu jalan walaupun berhampiran dengan lampu isyarat.

“Jadi saya berharap pihak berwajib dapat mengambil tlndakan sewajarnya bagi mengeIakkan kejadian sama berulang kerana laluan ini adalah jalan utama dan turut digunakan kenderaan berat,” katanya.

Sumber:sinar