Semasa

‘Allahuakhbar Mak..’ lbu MninggaI Ktika MeIintas Jalan Hantar Cucu Ke Sekolah.

KUCHING– Seorang wrga emas wanita disahkan mninggaI dunia di Hspital Umum Sarawak (HUS) setelah empat jam berta.rung nywa akibat cede.ra prah setelah diIanggar sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) semasa meIintas jalan selepas menghantar cucunya ke stesen bas untuk ke sekolah di Jalan Sultan Tengah berhampiran Kampung Sungai Berdaun pagi tadi.

Ketua Jabatan Si.asatan dan Penguatkuasaan Trafik Sarawak Superintenden Bingkok John berkata mngsa yang mninggaI dunia dikenali sebagai Zohara Ender, 60, beralamat di Kampung Semariang Batu.

Sementara itu, katanya seorang lagi pejalan kaki wanita yang merupakan anak mngsa, 37 tahun, berasal dari Kampung Semariang Batu ptah pinggang dan masih dirwat di HUS.

“KemaIangan dipercayai berlaku pada jam 6.10 pagi melibatkan dua pejalan kaki dengan sebuah MPV di Jalan Sultan Tengah berhampiran Kampung Sungai Berdaun.

“Semasa MPV yang dipandu seorang guru lelaki berusia 54 tahun bersama dua orang penumpang bergerak lurus dari arah Rampangi menuju ke arah Santubong telah meIanggar dua wanita yang merupakan pejalan kaki dikatakan sedang meIintas jalan dari sebelah kanan ke sebelah kiri laluan MPV tersebut setelah menghantar cucu bersama anaknya untuk menaiki bas sekolah di seberang jalan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Jelas Bingkok, saIah seorang pejalan kaki telah disahkan mninggaI dunia di Hspital Umum Sarawak pada jam 10.42 pagi hari yang sama manakala seorang lagi pejalan kaki masih dirwat dan dalam keadaan stabiI.

Berikutan itu, katanya, anak mngsa telah membuat Iaporan poIis mengenai kema.tian ibunya.

Sementara itu, beliau memberitahu pemandu MPV serta dua orang penumpangnya tidak mengalami keced.eraan.

“Hasil si.asatan awal mendapati kemaIangan berlaku apabila mngsa bersama anaknya sedang meIintas jalan dari sebelah kanan jalan dan masuk ke laluan MPV terbabit menyebabkan kenderaan tersebut meIanggar kedua-dua pejalan kaki.

“Ker0sakan pada MVP itu adalah pada bahagian depan sebelah kanan dan si.asatan lanjut masih diteruskan,” jelasnya.

Tambahnya, pemandu MPV terbabit telah dita.han untuk si.asatan lanjut dan diambil keterangan.

“Selain itu, pemandu terbabit juga akan dibawa ke Jabatan F0rensik Hspital Umum Sarawak untuk mengambil sampeI drah bagi tentukan kndungan aIkohol dan ddah dalam drah.

“Sampel drah akan dihantar ke Jabatan Klmia Malaysia Negeri Sarawak pada esok hari,” ujarnya.

Tegasnya, ke.s disia.sat di bawah Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Salam tkziah, al fatihah

Sumber: borneonetwork