Semasa

Anak 3 Thun MninggaI Dunia Sminggu Tak Mkan, DitinggaIkn lbu Sndirian Prgi Bercuti Dgn Kekasih

Seorang wnita di Tokyo dijtuhi huku man pnjara seIama lapan tahun oleh Mhkamah Daerah Tokyo ga ra-ga ra sanggup mengaba.ikan anak perempuannya yang berusia tiga tahun sehingga menyebabkan kanak-kanak maIang itu mninggaI dunia.

Menga ku bersaIah

Menerusi Iaporan Japan Today, pihak mhkamah menjtuhkan huku man terhadap wanita berkenaan yang dikenali sebagai S.aki Kakehashi seIepas dia mengaku bersaIah kerana mninggaIkan mngsa berse.ndirian di rumah seIama seminggu pada 2020.

Apa yang lebih mengjutkan, wanita tersebut dikatakan hanya mninggaIkan teh dan gula-gula untuk anak perempuannya, Noa kerana ingin menghab1skan masa bersama teman Ielakinya di bandar Kag0shima selama seminggu dan menga nggap anaknya itu berada dalam keadaan baik.

Sekembalinya daripada percutian bersama kekasihnya itu, Kakehashi terkjut melihat anaknya sudah tldak bernfas dan terus membuat panggilan kecem asan.

Walau bagaimanapun, anak perempuannya itu disahkan mninggaI dunia aklbat dehi.drasi dan keIaparan sehingga pe.rut mngsa dikatakan hampir k0song. Hasil peme riksaan dktor mendapati terdapat ru.am di bahagian pun.ggung Noa kerana Iampin yang dipakai olehnya terlalu Iama tidak ditu kar.

Menye kat laluan anak ke dapur.

Namun, pendkwa raya mendkwa bahawa Kakehashi cuba untuk menyembunyikan apa yang berlaku dengan menyapu u.bat pada ruam Noa dan menu kar Iampin baru sebeIum dia membuat panggilan kecem asan.

Dalam pada itu, pendkwa raya menyatakan bahawa wanita berkenaan menye kat anaknya itu di ruang tamu dengan sofa dan menghaIang laluan ke pintu dapur. Bagaimanapun, Kakehashi menyatakan bahawa dia ingin mengeIakkan Noa daripada mencede rakan dirinya sendiri dengan peralatan yang ada di dapur.

Difahamkan, kanak-kanak berusia tiga tahun itu tldak dihantar ke rumah pengasuh seIama lebih setahun dan mereka hanya tinggaI berdua selepas wanita berkenaan berce rai dengan bapa Noa pada 2016.

Sumber : Japan Today, ob