Semasa

‘Ayah, Mama Syg Eidrish..’ Anak 5 Thn MninggaI Di Sengat 60 Ekor Tebuan Ktika Sdg Bmain.

Kuala Nerus: Kegembiraan tiga beradik bermain di padang permainan bertukar trgedi apabila seorang daripada mereka ma
ut disen.gat t.ebuan, di Kampung Tok Jembal, kira-kira 5.40 petang semalam.

Mngsa, Eidrish Mohd Khalid, 5, disahkan mninggaI dunia di Hspital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) pada 11.20 malam tadi selepas terkena 60 se.ngatan di seluruh bahagian badan.

Bapa mngsa, Mohd Khalil Omar, 40, berkata ketika kejadian, dia bersama isteri Norliza Shaparuddin, 36, dan tiga anaknya sedang bercuti di kampung dan merancang untuk bertolak pulang ke Ipoh kira-kira 6 petang.

Bagaimanapun, ketika bersiap-siap untuk pulang, dia didatangi anak sulungnya Nur Adelya Qaisara, 10, memaklumkan adiknya dise.rang te.buan yang keluar dari sa.rang di bawah rngka pelantar jeti terapung terbiar di kawasan berkenaan.

“Sebaik mendengar jer1tan Adelya, saya terus berlari ke tempat kejadian dan melihat Eidrish sudah terbar1ng di tanah dengan te.buan penuh satu badan.

“Ketika saya mendukungnya naik ke rumah, dia (Eidrish) masih bernywa, tetapi sangat Iemah dan k.aku tidak menjer1t atau mena.ngis,” katanya ketika ditemui di kediaman keluarganya di Kampung Tok Jembal, di sini hari ini.

Selain Eidrish, Mohd Khalid berkata dia serta dua anaknya, Nur Adelya Qaisara serta Nur Aiyris Dania, 7, turut terkena se.ngatan.

“Adelya masih dirwat di Unit Rwatan Rapi (ICU) HSNZ kerana terkena dua se.ngatan manakala Aiyris pula dirwat sebagai pesaklt luar.

“Saya pula sepatutnya dirwat di wa.d kerana terkena hampir 20 sengatan, tetapi terpksa pulang untuk menguruskan pengeb.umian Eidrish kira-kira 10 pagi tadi,” katanya.

Mohd Khalid berkata dia reda dengan pemerg1an anak ketiganya itu, tetapi kesaI dengan sikap tidak bertanggungjawab pihak yang membiarkan rngka pelantar jeti tersebut di kawasan padang permainan tanpa penyelenggaraan.

“Tidak sepatutnya rngka pelantar jeti ditinggaIkan di kawasan padang permainan kerana ia boleh menjadi habitat pelbagai ha1wan berb1sa.

“Saya harap pihak berkenaan seperti Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) boleh mengambil tindakan sebelum nywa lain terk0rban,” katanya.

Salam tkziah buat keluarga encik Khalid. Moga tabah atas pmergian anak tersayang. Al fatihah

Sumber: hm