Semasa

‘Berakhir Sdah Pnderitaanmu..’ Amizah MninggaI Dunia Tak Smpat Terima Rwatan.

Kota Bharu: Wanita yang mengalami masaIah 0besiti dan paras 0ksigen rendah dalam ba.dan, Amizah Amdam, 37, mninggaI dunia di rumahnya di Kampung Padang Demit, di sini, pada 7.30 pagi hari ini.

Bapanya, Amdam Nuh, 69, berkata anak keempat daripada lima beradik itu tldak menunjukkan sebarang perubahan, namun kelihatan agak Ietih dan be.ngkak di bahagian mata ketika mahu ke masjid untuk menunaikan solat Subuh.

“Sebaik saya pulang dari masjid, Amizah dilihat semakin Iemah dan nampak sedang na.zak sebelum saya segera mendapatkannya dan mengajarnya mengucap dua kalimah syahadah.

“Sepatutnya tiga hari lagi, Amizah akan berjumpa pakar di Hspital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kub.ang Kerian untuk berbincang mengenai rwatan bar1atrik yang dicadangkan, namun tldak kesampaian,” katanya ketika ditemui di Tanah Perkub.uran Islam Paya Demit, di sini.

Terdahulu, jnazah Allahyrham Amizah dibawa ke tanah perku.buran dengan bantuan sepasukan anggota dari BaIai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Bharu bersama penduduk kampung dan selamat dikebum.ikan pada 2.30 petang tadi.

Ketua Operasi BBP Kota Bharu Mohd Nazarol Abdullah berkata, pihaknya menerima panggilan pada 1.45 tengah hari bagi meminta bantuan untuk menguruskan pengebu.mian jnazah wanita itu.

Menurutnya, tujuh anggota menjalankan tugas khas itu dan pihaknya mengambil inisiatif dengan mengu.sung jnazah menggunakan kain pelikat bagi menggantikan pengu.sung.

“Jnazah Allahyrham diusu.ng kira-kira 10 individu dan pr0ses pengebu.mian mengambil masa selama setengah jam,” katanya.

Harian Metro sebelum ini meIaporkan wanita itu yang mempunyai berat badan kira-kira 200 kilogram (kg) terIantar sejak dua bulan lalu disebabkan berat bdannya semakin bertambah dan tldak dapat berjalan di mana hanya akan berguIing untuk bergerak terutama ke tndas.

Allahyrham juga berbadan gempaI dengan berat badan sekitar 120 kg, namun masih mampu berjalan serta bekerja tetapi terpksa berguIing dan mengengs0t apabila berat badannya naik menda.dak sejak beberapa bulan lalu.

Sumber: hm