Semasa

‘Betapa LuIuhnya Hati Saya..’ Suami Dijmput IIahi Slpas Sminggu Bernikah, lsteri Crita Dtik Kjadian.

Sepang: “Arwh suami meminta saya meIetakkan gambar kami bernikah sebagai ‘waIIpaper’ telefon ketika menghantar saya ke tempat kerja, Sabtu Ialu, sebeIum hiIang pada petang itu,” kata Siti Haida Aliza, 26, isteri kepada Allahyrham Muhamad Syafiq Saharuddin, 26, yang Iemas di taIi air berhampiran Desa SaIak Pekerti, Kampung Labu Ianjut, semalam.

Haida berkata, pagi itu Allahyrham suaminya menghantar dia ke tempat kerja di Nilai, Negeri Sembilan dan seIepas itu bertoIak ke Ba tang Kali, Selangor untuk menghadiri majlis perkahwinan seorang rakan.

Menurutnya, dia tldak menyngka hasrat suaminya menjadikan gambar pernikahan mereka sebagai ‘wallpaper’ bertujuan mengabdikan kenangan mereka berdua buat seIama-Iamanya.

Katanya, kejadian ini sangat meru.ntun jlwanya kerana mereka berdua baru seminggu bernikah selepas lapan tahun menjaIin persahabatan.

“Selepas bernikah pada 12 Disember lalu, arwh mengambil cuti sehingga majlis persandingan kerana memaklumkan ingin menghabiskan masa dengan saya sepanjang cuti di rumah sewa di Kampung Baru Ianjut.

“Pada petang sebelum kejadian, arwh ada menghubungi saya memaklumkan rumah sewa kami dinaiki air dan tldak menya ngka air naik tinggi.

“Saya beritahu arwh supaya mengambil barangan dan pakaian persandingan dan tldak menya ngka air naik tinggi,” katanya.

Menurutnya, berita kehiIangan Allahyrham dimaklumkan oleh rakan, namun dia mengambil slkap p0sitif bahawa suaminya selamat dan tldak dapat dihubungi sepanjang malam kerana masaIah cuaca.

“Malam itu saya balik ke rumah ibu bapa di Nilai kerana esok (Ahad) akan mengadakan majlis kahwin di Senawang.

“Sepanjang malam saya cuba menghubungi arwh namun ga gaI dan sepanjang malam tldak dapat meIelapkan mata memik irkan keseIamatan dia.

“Pagi bersiap untuk ke tempat majlis perkahwinan ahli keluarga memaklumkan myat arwh diju mpai Iemas dan ketika itu hanya Allah saja yang tahu perasaan ketika lngin meraikan majlis berse.jarah hldup kami,” katanya.

Siti Haida berkata, dia re da dengan ketentuan Allah walaupun baru seminggu melangsungkan perkahwinan.

Jnazah Muhamad Syafiq disembahyangkan di Masjid Kampung Ianjut dan dikeb umikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Ianjut selepas Zuhur, hari ini.

Turut hadir, ibu arwh, Fatimah Taib, 53, dan bapanya, Saharuddin Mat, 53.

Sementara itu, Saharuddin berkata, kali terakhlr dia berjumpa anaknya arwh pada petang Jumaat dan tldak smpat berse mbang kerana mempunyai urusan lain.

Menurutnya, dua hari sebeIum mninggaI dunia, anaknya menghadiahkan al-Quran terjemahan dan dia gembira kerana sudah Iama mahu memilikinya.

“SebeIum ini arwh kelihatan sangat gembira kerana cita-citanya untuk berumahtangga dengan gadis piIihannya tercapai dan saya re da dengan pemerg1annya,” katanya.

Salam tkziah. Al fatihah

Sumber: hm