Semasa

‘Bngunlah Syg..’ Kanak-kanak 4 Tahun P0sitif Ddah Iemah, Terpksa Ditldurkn.

Kota Bharu: Kanak-kanak lelaki berusia empat tahun yang kritikaI akibat terdapat kandungan ddah dalam badan terpksa ditidurkan berikutan keadaannya yang sangat Iemah.

Ibunya yang berusia 36 tahun berkata, setakat ini, keadaan anak bongsu daripada tiga beradik itu tiada tanda p0sitif dan masih dirwat di Unit Rwatan Rapi Hspital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) di sini.

Katanya, dia sempat meluangkan masa setengah jam malam tadi sambil mengg0sok tub.uh anaknya.

“D0ktor memaklumkan anak saya perlu ditidurkan kerana keadaannya yang sangat Iemah kesan daripada ddah itu.

“PiIu hati saya melihat keadaannya sebegitu dan walaupun dia tldak sedarkan diri, saya tetap berb1sik di telinganya agar bukakan mata dan segera smbuh.

“Saya hanya inginkan anak sedar sahaja, tldak mengapa kalau dia tldak boleh berjalan atau ada kesan lain, itu sahaja yang saya harapkan,” katanya dihubungi hari ini.

Wanita itu berkata, anaknya adalah pemegang kad orang ku.rang upaya (0KU) kerana mengalami masaIah pertuturan (Iambat) dan baru boleh berjalan.

Harian Metro sebelum ini meIaporkan, seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun kritikaI selepas pemeriksaan mendapati terdapat kandungan Meth.ampheta.mine dalam badannya.

Susulan itu, seorang buruh yang juga bapa saudara kanak-kanak itu yang berusia 30 tahun ditahan malam kelmarin, untuk membantu si.asatan.

Sspek yang memiliki tiga rek0d Iampau berkaitan ddah direm.an sehingga 26 Jun ini dan ke.s disi.asat mengikut Sksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Sumber: hm