Semasa

‘BntaI Bsuk & Cekak Rmbut Pngubat Rindu..’ lbu Sbak HiIang Dua Anak Skaligus.

Tronoh: Hakikat kehiIangan dua anak kesayangan terlalu berat untuk dilalui wanita ini apatah lagi anak bongsunya masih menyusu bdan.

Mimi Doleng, 28, mengakui malam pertama tnpa anak membuatnya su.kar meIelapkan mata dan terkenangkan dua beradik itu.

Mimi adalah ibu kepada dua beradik termasuk bay1 perempuan yang mninggaI dunia dalam kebaka ran di sebuah rumah kedai di Bandar Seri Iskandar, Bota, semalam.

Dalam kejadian pada 4.30 pagi itu, Muhammad Fahmi, 6, dan adiknya, Nur Fahmia berusia enam bulan terperngkap di bilik tidur mereka di tingkat dua premis berkenaan.

Mimi berkata, dia sangat merindui dua anaknya dan meminta suami membawanya ke rumah kedai untuk mengambil barang anak sebagai pengu bat rindu.

“Saya ajak suami ke sana untuk cari barang anak yang masih elok, kami cuba cari baju raya mereka tapi tak jumpa, kami dapat mengambil bantal bu suk Muhammad dan Iampin serta cekak kepaIa Mia, inilah pengu bat rindu kami.

“Bntal ini memang bantal kesayangan Muhammad dan mesti ada kalau dia nak tidur. Tapi kami tak lama di situ, kira-kira 30 minit… rasa sbak berada di situ teringatkan mereka,” katanya.

Mimi ditemui di rumah mentuanya di Taman Tasek Putra, Tronoh pada lawatan anggota Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Perak Tengah yang diketuai Timbalan Ketua Polisnya, Deputi Superintendan Mohd Uzir Ismail.

Lawatan itu sebagai tanda sokongan poIis kepada keluarga mngsa dan mereka turut mengadakan tahliI ringkas buat arwh Muhammad Fahmi dan Nur Fahmia.

Menurut Mimi, dia reda dengan trgedi yang mera gut nywa kedua-dua anaknya, namun ia mengambil masa untuk menerima hakikat itu.

“Su sah nak terima kerana anak pergi sekali gus, mereka saja anak kami dan sentiasa ada dengan kami setiap masa dan Mia juga masih menyusu lagi tetapi saya perlu menguatkan diri dan tabah,” katanya mengalami bngkak susu sejak semalam.

Sementara, Mohd Fazlan Nizam Mohamed Hamidi, 37, berkata, dia juga terpksa menguatkan diri untuk menjejakkan kaki ke tingkat atas premis kerana masih terngiang-ngiang suara anak sulung menjer1t memanggilnya pada hari kejadian.

“Saya tiada keku atan mahu naik tingkat atas tapi pksa diri juga kerana kasihan pada isteri yang mengajak ke sana untuk mengambil barang anak.

“Isteri juga masih bersdih dan beberapa kali memanggil nama Mia… Muhammad dalam tidurnya.

“Masih terbayang memori kami, tempat mereka bermain dan tidur, malah masih terdengar suara anak panggil abah tetapi kami perlu tabahkan diri namun kemeriahan suasana raya memang tiada,” katanya sambil memberitahu anak sulungnya suka makan sate terutama pada Aidilfitri.

Katanya, semua pekerjanya juga tinggal sehelai sepinggang kerana bilik tidur mereka juga berada di tingkat atas dan mereka kini ditumpangkan di rumah pekerja sebuah lagi kedai makan.

Sumber: hm