Semasa

‘Bsarnya Pngorbananmu..’ Suami MninggaI, Anak MeIecur Rumah Tbkar Ktika Baiki Dpur Gas.

Kuantan : Ap1 tiba-tiba menya.mbar ketika ayah cuba membaiki dapur gas, kata Muhammad Aqil Afif Mohd Asri,13, anak sulung mngsa yang ma ut dalam kebkaran di sebuah rumah di Lorong Kampung Padang Perdana 6 malam Jumaat lalu.

Muhammad Aqil berkata, selepas ap1 menymbar, dia melihat bapanya, Mohd Asri Idris, 39, keluar dari dapur tetapi masuk semula untuk cuba mema.damkan ap1 tetapi terperngkap.

Menurut pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Goh itu, dia cuba masuk ke dalam rumah untuk menyelamatkan bapanya tetapi gagaI kerana ap1 sedang m.arak.

Saya terkiIan kerana gagaI selamatkan ayah dan dia terk0rban dalam kejadian itu, katanya ketika ditemui di rumah ibu saudaranya di perumahan sama pada Sabtu.

Bagaimanapun, Muhammad Aqil sempat menarik keluar adiknya, Muhammad Aqid Aisy, 8, yang sedang tidur di dalam bilik manakala ibunya, Nor Atikah Adnan,39, berjaya keluar menyelamatkan diri.

Dua lagi adiknya, Muhammad Aqif Zahin, 10 dan Muhammad Aniq Rizqi, 4, juga berjaya diselamatkan.

Dalam kejadian itu, Muhammad Aqid Aisy cede.ra dengan kesan meIecur dihantar ke Hspital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) untuk rwatan lanjut.

Sementara itu, abang ipar mngsa, Mohd Nasir Mohd Amin, 57, menyedari kejadian kira-kira jam 11 malam selepas Muhammad Aqil Afif berlari menemuinya sambil menjer1t memberitahu rumahnya terbkar.

Al fatihah.

Sumber: kosmo