Semasa

’Di Mana Kau Kakak..’ Trgedi Bot Karam, Dua Beradik Ditemui Iemas, Kakak Msih HiIang.

TAWAU – Dua daripada tiga beradik yang menjadi mngsa bot ka ram di perairan B.atu Payung di sini, ditemui Iemas oleh penduduk kampung pada awal pagi Ahad.

Myat, Jaidi Muhaimin, 5, ditemui terdam par di pesi sir pantai pada jam 6.30 pagi, manakala abangnya, Saiful, 15, ditemui tera.pung di perairan Tinagat pada jam 8.58 pagi.

Ketua BaIai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tawau, Julius John Stephen berkata, 0perasi mencari dan menyeIamat ($AR) tiga b.eradik dimulakan kira-kira jam 6.30 pagi.

“Dua mngsa sudah diju mpai pagi tadi dalam keadaan tera pung dan seorang lagi di pes1sir pantai. Kedua-dua myat dibawa ke hspital untuk tlndakan selanjutnya.

“Seorang lagi mngsa dikenali Rahena, 20, masih beIum ditemui setakat ini dan 0perasi mencari diteruskan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Ahad.

Julius berkata, 0perasi $AR mngsa melibatkan lima anggo ta dari BBP Tawau serta dibntu pelbagai agensi penyeIamat dan penduduk kampung.

“0perasi mencari mngsa masih dilakukan dengan balntuan pelbagai pihak membabitkan 30 angg.ota termasuk daripada Agensi Penguatku asaan Maritim Malaysia, PoIis Diraja Malaysia, Angka tan Perthanan Awam, Jabatan Sukarelawan Malaysia dan penduduk kampung.

“Jumlah keseluruhan aset untuk menca ri mngsa adalah sebanyak 24 b0t termasuk empat dari agensi pasukan penyelamat, manakala 20 bot lagi daripada penduduk kampung sendiri,” katanya.

Sinar Harian pada Sabtu meIaporkan berlaku kejadian b0t ka ram yang dinaiki sembilan individu ketika dalam perjaIanan berpa.tah balik dari Ba tu 4 Kampung Rawa-Rawa ke Kampung Ba tu Payung, di sini.

Dalam kejadian itu, enam mngsa berjaya diselamatkan penduduk kampung dan tiga be.radik diIaporkan hiIang.

Salam tkziah buat keluarga. Semoga k.uat dan tabah atas kehiIangan 3 org anak tersayang. Moga jsad Rahena segera ditemui. Al fatihah

Sumber: sinar