Semasa

‘Dia Terlalu Baik..’Biaya Umrah Sahabat, Kebaikan Adibah Noor Dibawa Ke Syurga.

ADIBAH Noor mninggaI dunia. Begitu, platform laman sosial menjadi trending dan khabar disampai panjangkan dari kiriman WhatsApp ke WhatsApp.

“Betul ke?”, “Adibah Noor mninggaI?”, begitu pertanyaan yang mengejutkan datang bertali arus bukan sahaja dalam kalangan karyawan seni dan media massa, tetapi juga seluruh rakyat Malaysia, apatah lagi penggemar penyanyi, pelakon dan hos yang serba versatil ini.

Akhirnya khabar yang sangat mengjutkan itu menyapa kita semua dengan penuh du.ka cita.

Adibah Noor Mohamed Omar atau cukup terkenal dalam kalangan peminatnya sebagai watak Kak Yam mninggaI dunia.

Ya bintang yang pernah membuatkan kita tersenyum sendiri dan ketawa besar lewat persembahan lakonannya dalam filem “Gub.ra” atau “Sepet”, juga “Mukhsin” atau “BuIi Balik” serta guru di siri pelajaran “Oh My English!” ini sudah dijmput Ilahi.

Bek.as peserta Ge.gar Vaganza 2021 itu berpulang pada usia 51 tahun di Hospital Gleneagles jam 7.40 malam selepas berta.rung sekian lama dengan penyaklt yang dismbunyikannya daripada pengetahuan umum, knser 0vari.

Khabar berpulangnya Adibah ke negeri abadi pertama kali disampaikan oleh isteri Datuk AC Mizal, Datin Emylia sebelum pelaku seni yang sangat akrab dalam perjua.ngan karier mereka, Afdlin Shauki mengesahkan khabar du.ka itu kepada rakan media.

Namun bertahun-tahun Iamanya, kepada keluarga dan sahabat rapatnya, masih, pemilik dua album iaitu “Terlalu Istimewa” (2005) dan “Teman” (2010) ini mahu penyakltnya itu kekal menjadi rhsia.

Knser 0vari yang dihldapi pelantun “Terlalu Istimewa” ini sudah kritikaI, di tahap keempat. Malah beliau berada dalam fasa melakukan kim0terapi bagi mengub.ati pnyakit knser ini.

“Ya, kami sudah Iama tahu (beliau menghldap knser) tapi memegang janji,” ujar pengurus Misha Omar, Mimie Omar penuh kesdihan terhadap Allahyrham kepada Ge.mpak.

Duit untuk umrah.

Seorang lagi sahabat yang juga penulis lirik lagu Adibah, “Bahasa Rindu”, Opie Sofea, dia mengenang be.kas guru bahasa Inggeris yang lahir di Kuala Lumpur ini sebagai figura yang sangat dermawan dan bertimbang rasa.

Menurut Opie, Adibah menjadi penyelamat kepadanya apabila mencukupkan tabungannya mahu ke tanah Suci menunaikan umrah lebih 13 tahun lalu dengan memasukkan duit ke akaun banknya.

“Beliau masukkan duit katanya sebagai bayaran untuk tulis lirik lagu ‘Bahasa Rindu’. Dan duit itu saya gunakan untuk menunaikan umrah,” kenang Opie kepada Gem.pak.

Kurus.

Ironi juga, baru 10 hari lalu beliau mengemas kini akaun Instagramnya dengan sekeping foto yang memperlihatkan perubahan fizikal yang gempaI menjadi kurus.

Kepada semua yang bertanya mengenai kesihatan dan ‘rhsia kurus’, Adibah masih kental dan berj1wa besar memaklumkan: “Makan enam sudu sehari”

Tnpa kita semua ketahui, apakah yang dimaksudkan beliau dengan ‘makan senam sudu sehari’ sebagai ke.san saklt kepada pnyakit yang sudah tidak dapat diseIamatkan lagi.

Atau ‘enam sudu sehari’ kerana hanya itu yang mampu diteIan selepas melewati sesi kim0terapi yang amat menyakltkan diri.
Atau beliau memang benar-benar dalam fasa menurunkan berat badan atas apapun aIasan; yang sebenarnya betapa hebat seorang Adibah Noor masih mahu khalayak melihat beliau dalam keadaan sihat dan baik baik sahaja bersama senyum lebar dan keramahannya.

Misha Omar menangls.

Misha Omar yang merupakan rakan seperjua.ngan dan sangat akrab dengan Allahyrham termasuk Deejay ERA dan penyanyi Dina serta penyanyi senior Salamiah Hassan, hanya mampu men.ahan sdih di da.da.

“Di awal kim0, beliau sudah tldak lalu makan,” begitu ungkap Misha dalam tngisan.
Di hujung hyatnya, Adibah Noor masih berusaha membuat orang lain bahagia dan memberi semangat kepada dirinya, ‘aku baik baik sahaja’. Meski berusaha, sebagai manusia, kita semua adalah milik yang Esa.

Seperti janjiNya, diambil kembali kita dalam keadaan yang diinginkanNya.
Begitulah akhir perjalanan hidup seorang Adibah Noor. Ca.nda, tawa, keceriaan dan keramahannya menyapa sesiapa yang ditemui sama ada secara spontan atau lewat temujanji, semuanya usai sudah.

Ia hanya tinggal kenangan yang harum buat semua yang pernah mengenali jiwa bersih dan keperibadian ceria seorang wanita hebat seperti beliau.

Semoga segala kebaikan dan amal yang ditinggalkan berbau harum buat kita semua. Dan salam takziah buat seluruh keluarga Allahyrham Adibah Noor.

Buat industri hiburan tempatan, bertuahlah kerana pernah mempunyai permata yang sangat berharga seperti Adibah Noor sekaligus menjadi tanda aras dalam dunia glamor, rupa paras bukan segalanya, tetapi sikap membumi, bakat dan kepintaran akan selalu membuat seseorang itu ‘hidup’ biar telah prgi mninggaIkan kita semua.

Al Fatihah.

Sumber: Ge.mpak