Semasa

“Follow2 Sy PIease.. ” Pgawai PoIis Dikecam Buat ‘Iive’ TikTok Ktika Operasi Di Klab Mlm.

Umum mengetahui bahawa setiap tugas-tugas badan kerajaan adalah satu rhsia jika melibatkan urusan rasmi. Lebih-lebih lagi jika tugas tersebut merangkumi bdan beruniform yang bertindak membnteras saIah laku serta jnayah.

Namun begitu, sejak kebelakangan ini kerap tular mengenai tindakan sesetengah angg ota badan beruniform yang dilihat ku rang sesuai kerana memuat naik video ketika sedang bertugas menggunakan akaun media sosial peribadi.

Buat live ketika serb.uan

Hal ini samalah seperti posting yang dikongsikan oleh satu akaun Twitter apabila memuat naik kembali rakaman live di TikTok seorang anggota poIis wanita yang dikatakan mempunyai pangkat.

Menerusi video tersebut, dia dilihat sedang melakukan operasi menye.rbu kelab malam sambil memperkenalkan barisan teamnya yang terlibat dalam operasi tersebut.

Siap minta follow lagi tu.

Dalam pada itu, anggota tersebut juga sempat mengajak netizen yang menonton live berkenaan untuk mengikutinya di TikTok agar follower terus meningkat.

Video:

So kalau berpaku memang boleh ea buat live time tengah operasi? Taktau pulak. Masa aku kerja dulu anggota post gambar tengah bertugas kena tindakan keras. Maybe zaman dah berubah, aku pun taktau arahan terkini mungkin pegawai saja dibenarkan kot bersosial media time operasi/tugas pic.twitter.com/qLz9aIlJ73

— ₆⁶₆ςιδ²³₆⁶₆ Seller iPhone! (@Tsgxy_) April 24, 2022

Tindakan yang dilakukan oleh anggota berkenaan telah dik.ecam oleh netizen di Twitter kerana merasakan perbuatan tersebut tidak patut berlaku lebih-lebih lagi ketika sedang bertugas.

Dah pesan jngan ambil rempit jadi poIis
Sehubungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata netizen telah mninggaIkan komen dengan bertanya semula sama ada memang boleh ataupun tidak ‘bersosi4l media’ ketika sedang bertugas.

Mereka juga menge cam tindakan berkenaan kerana merasakan etika dalam bekerja seakan dilanggar memandangkan live tersebut dibuat menggunakan akaun media sosial peribadi dan bukan untuk tujuan bekerja.

Anggota senior kece wa dengan angg.ota muda?

Walau bagaimanapun, setakat ini beIum ada sebarang penjelasan daripada pihak angg ota poIis tersebut kerana media sosialnya tidak membuat sebarang hantaran lagi.

Tindakan itu juga tldak dapat dipastikan sama ada tldak boleh atau sudah ada keIonggaran kepada semua anggota pihak berkuasa dalam menggunakan media sosi4l ketika sedang bertugas.

Sumber: Twiter @Tsgxy_,omm