Semasa

‘Kakak Gnti Nywa, Selamatkn Saya..’ Adik Cerita Dtik Kakak DiInggar Kereta Mngundur.

BALlNG – “Saya cuba ta han kereta itu tetapi kakak menoIak saya ke tepi hingga terjtuh dan kakak sendiri yang mena han kereta yang sedang bergerak Iaju itu sehingga kakak terseplt di batang pokok mempelam.”

Demikian ujar Mohamad Amir Wafi Amirrudin, 7, menceritakan detik-detik kakaknya, Aisyah Amani, 10, menyeIamatkannya sebelum mngsa mninggaI dunia selepas dise ret kereta Proton Wira milik datuk mereka yang mengundur sebelum terseplt di perdu pokok.

Mohamad Amir Wafi berkata, dalam kejadian kira-kira jam 3 petang itu, dia dan Aisyah Amani sedang bermain di halaman rumah di Kampung Keledang Luar, di sini.

“Kakak masuk ke dalam kereta yang berada di dalam garaj kereta di hadapan rumah dan saya berada di luar rumah sedang main basikal.

“Kemudian kakak keluar dari kereta dan tiba-tiba kereta itu bergerak. Dia menoIak saya, sebelum dia dise ret dan terseplt di pokok,” katanya ketika ditemui semalam.

Katanya, dia menjerlt me­minta tolong dan ahli keluarga lain yang ketika itu berada di dalam rumah.

Terdahulu, mngsa dikatakan masuk ke dalam kereta tersebut dan bermain di tempat duduk pemandu sebelum dipercayai menurunkan b.rek tangan kereta.

Mngsa yang panlk apabila kereta berkenaan bergerak secara mengundur terus keluar dan berlari ke arah belakang ­untuk mena han kereta itu daripada bergerak.

Tindakan pelajar Sekolah Kebangsaan Tawar di sini itu, menyebabkan dia diIanggar kereta sehingga mengalami penda rahan pada kepala dan disyak1 ptah tuIang tengk0rak.

Nenek mngsa Sukirah Bakar, 62, pula berkata, Aisyah Amani dan tiga lagi adik-beradiknya tinggal situ sejak dua tahun lalu kerana ibu mereka iaitu menantunya, Dang Faridah Karufun bekerja di Sandakan, Sabah.

“Saya tidak menyngka sejak seminggu ini Aisyah Amani asyik minta saya memeIuk erat dirinya setiap pagi ketika menghantar ke sekolah, rupa-rupanya itu petanda dia akan pergi selama-lamanya.

“Ketika memeIuknya saya terasa sesuatu yang erat seolah-olah Aisyah tidak mahu melepaskan peIukan itu dan sentiasa mengucapkan terima kasih ke­rana menghantarnya ke sekolah setiap pagi,” kata Sukirah.

Pada saat akhir, Sukirah sempat melihat arwh ketika di bilik kecemasan dan membisikkan kata-kata semangat dan kuat meIawan saklt kerana cucunya itu sedang berpuasa.

“Namun, apakan daya Allah lebih menyayangi Aisyah Amani dan kami reda dengan pemerg1annya,” katanya.

Jnazah mngsa dikebu mikan di Tanah Perkburan Islam, Tawar selepas solat Asar semalam.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah BaIing, Superintendan Shamsudin Mamat berkata, mng­sa berjaya dikeIuarkan dalam keadaan tldak sedarkan diri sebelum dibawa ke Hspital Sultan Abdul Halim di Sungai Petani menggunakan ambulans swasta milik tempat bapa saudara ­mngsa bekerja.

“Namun, mngsa disahkan mninggaI dunia semasa dalam perjalanan ke hspital dan k.es diklasifikasikan sebagai mat1 mengjut selain si.asatan turut dilakukan mengikut sksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2001,” katanya.

Sumber: KOSMO! ONLINE