Semasa

‘Kami Reda Dan Tldak Berdndam..’ Kakak Cerita Dtik Kjadian Adik Zahida DiInggar Bas.

Sepang: Ibu kanak-kanak perempuan yang m.aut diIanggar bas sekolah di Taman Anggerik, di sini, reda dengan pemerg1an anak ketujuhnya itu serta tldak mahu mengambil sebarang tindakan ke atas pemandu berkenaan.

Zainab Mohideen Abdul Kadar, 37, berkata, keluarganya sudah lama menggunakan perkhidmatan pemandu bas berkenaan untuk menghantar anaknya berulang-alik dari sekolah.

Dia berkata, walaupun sdih dengan kejadian berkenaan, namun dia memahami kejadian itu tldak disengajakan oleh pemandu bas berkenaan.

“Saya beIum lagi bertemu dengan pemandu bas berkenaan, sebab dia masih lagi tra.uma dengan apa yang terjadi. Tapi dia sudah menghubungi saya dan minta ma.af atas apa yang berlaku dan saya ma.afkan.

“Saya pun tidak boleh saIahkan pemandu bas, ketika keterangan yang diberikan kepada poIis pun saya beritahu supaya pemandu ini tidak diapa-apakan. Tiada de.ndam pun saya simpan untuk pemandu bas ini, dia pun sudah lama menjadi pemandu bas iaitu kira-kira 25 tahun.

“Saya tiada masaIah dengan dia (pemandu bas), begitu juga dengan suami, kita terpaksa reda dan tldak boleh berde.ndam,” katanya ketika ditemui di kediamannya, di sini, hari ini.

Semalam kanak-kanak perempuan berusia setahun empat bulan ma.ut diIanggar bas ketika mengek0ri kakaknya ke sekolah.

Dalam kejadian jam 12.15 tengah hari itu, mngsa keluar rumah dan mengek0ri kakaknya yang sedang menaiki bas untuk ke sekolah.

Sementara itu, saksi kejadian yang juga kakak ketiga kepada mngsa, Nurul Aishah Mohamad Kassim, 13, berkata, dia berada di tangga bas untuk memberikan duit poket kepada adik kelimanya yang ketika itu sudah berada di dalam kenderaan.

“Lepas saya bagi duit pada adik, saya turun dari bas. Saya nampak bas itu bergerak dan melihat Zahida (mngsa) sudah berada di bawah bas. Saya terus menjerlt dan mengambil adik yang pada ketika itu sudah terper0sok.

Tindakan itu diambil kerana saya t.akut Zahida akan digiIis kali kedua dengan tayar belakang bas berkenaan.

“Nenek dan jiran yang mendengar jer.itan saya kemudiannya keluar dan bertanyakan apa yang berlaku sebelum jiran menolong kami menghantar Zahida ke klinik berdekatan,” katanya.

Nurul Aishah berkata, selepas pemandu bas menyedari kejadian itu, dia terus meminta ma.af berulang kali kepada nenek dan memaklumkan tidak menyedari Zahida berada di bahagian kiri bas terbabit.

“Selepas meminta maa.f, nenek menyuruh pemandu bas itu menghantar murid lain ke sekolah sebelum terlambat. Pemandu bas sangat bertanggungjawab kerana selepas menghantar kesemua murid itu, dia datang ke rumah bertanyakan keadaan Zahida.

“Dia sekali lagi meminta ma.af, kerana tidak nampak Zahida dan kejadian itu tidak disengajakan. Mak kata tidak mengapa, dia tak saIahkan pakcik ataupun saya. Kami berdua tidak perasan Zahida keluar dari rumah,” katanya.

Mengenangkan keletah adik bongsunya itu, Nurul Aishah berkata, Zahida manja dengan semua orang dan sangat rapat dengan bapa serta neneknya.

“Saya memang rapat dengan Zahida, dia memang suka ‘mengekor’ walaupun ke mana saja saya pergi, saya juga selalu bergurau dengannya,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua PoIis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Wan Kamarul Azran Wan Yusof berkata, pihaknya kini sedang menyiapkan kertas si.asatan untuk dibawa kepada pihak pendkwaan.

“Pemandu bas berkenaan sudah dita.han semalam dan selesai memberi keterangan kepada poIis. Dia juga sudah dibebaskan dengan jaminan poIis,” katanya.

Sumber: hm