Semasa

Kanak-Kanak 4 Tahun KritikaI, Terdapat Ddah Dalam Badannya.

Kota Bharu: Kanak-kanak lelaki berusia empat tahun kritikaI akibat terdapat kandungan ddah dalam badan dan kini sedang menerima rwatan di hspital.

Mngsa yang tinggal di Kampung Sri Bintang, Kuala Krai dibawa ke Hspital Kuala Krai (HKK) jam 5 pagi semalam oleh ibunya untuk rwatan sebelum pihak hspital meIaporkan kepada poIis.

Pemangku Ketua PoIis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, mngsa dibawa ke hspital dalam keadaan kritikaI dan sebaik pemeriksaan dibuat mendapati dalam badannya terdapat kandungan ddah jenis metha.mpetham1ne.

“Si.asatan mendapati kanak-kanak lelaki ini dipercayai dibawa bapa saudaranya ke suatu tempat dan beIum dapat dipastikan lagi sama ada mangsa diberikan ddah atau dibiarkan terde.dah dengan bahan Iarangan itu sebelum memasukkannya dalam badan.

“Susulan itu, bapa saudara mngsa berusia 30 tahun dita.han jam 10 malam tadi dan soal si.asat yang dibuat, sspek meng.aku membawa anak saudaranya itu ke sesuatu tempat tapi menaf1kan ada memberinya ddah,” katanya ketika sidang media di Ibu Pejabat PoIis Kontinjen (lPK) di sini, hari ini.

Muhamad Zaki berkata, mngsa yang kini masih kritikaI sedang dirwat di Hspital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) dan pihaknya sedang menunggu Iaporan lanjut.

Katanya, hasil ujlan saringan yang dibuat ke atas sspek mendapati dia p0sitif ddah jenis metha.mpetham1ne dan turut memiliki tiga rekod Iampau bersablt ddah.

“Permohonan re.man akan dibuat hari ini bagi membantu si.asatan mengikut Sksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001,” katanya.

Terdahulu, Muhamad Zaki merasmikan majlis Himpunan Bulanan di perkarangan lPK dan menyampaikan surat penghargaan kepada pegawai dan anggota yang cemerlang dalam penugasan.

Sumber: HM