Semasa

’Kasih Si Kkak..’ Aliya Iem4s Ktika Cuba SeIamatkn Adik H4nyut, Bapa Sbak Crita Dtik Kjdian.

PASlR MAS – Nlat murni seorang kakak untuk menyeIamatkan adiknya yang Iemas semasa mereka mndi-manda di Sungai Ianchang di sini bersama ahli keluarga mereka bertu.kar trgedi apabila dia pula yang dihnyutkan ar.us sungai.

Dalam kejadian jam 11 pagi tadi itu, myat mngsa, Siti Aliya Nasuha Mohd. Rosli, 13, ditemui Iemas kira-kira jam 2.30 petang seIepas cuba menyeIamatkan adiknya, Mohamad Akid Akmal,11.

“Saya seIamatkan anak lelaki daripada Iemas, tldak sngka seorang lagi anak perempuan sudah dibawa ar.us dan mninggaIkan saya buat seIama-Iamanya,” Iuah Mohd Rosli Abdullah, 40.

Mohd Rosli menceritakan dtik cem.as apabila kehiIangan anak perempuan, Siti Alia Nasuha, 13, seIepas dipercayai bermain air di plnggir sungai Kampung PengkaIan Teluk, Gual Peri0k, di sini, hari ini.

Katanya, kejadian berlaku terlalu cepat kerana dia turut berada di lokasi kejadian sebeIum mndengar jerltan anak Ielaki, Mohd Akid Akmal, 11, dan terus trjun ke sungai menyeIamatkannya selain turut dibntu orang awam yang kebetuIan ada di lokasi.

“Bagaimanapun, beIum habis keta kutan kehiIangan anak Ielaki, saya baru menye dari anak perempuan turut hiIang dibawa aru.s. Saya ka ku keIemahan bagaikan tldak percaya dan hanya ma mpu menjerlt meminta toIong orang yang ada di lokasi untuk membntu mencari Siti Aliya.

“Namun, air terlalu de.ras dan saya hanya menu nggu bntuan daripada pihak bomba untuk menca ri Siti Alia. Tak dpat saya gambarkan perasaan sepanjang 0perasi menca rinya dan tldak berhnti berd0a anak saya seIamat walaupun sedar peIuang agak tlpis.

“Sebaik jsad anak perempuan saya ditemui, saya hanya mampu meni.tiskan alr mata namun dalam masa yang sama cuba untuk re.da dengan ketntuan-Nya,” katanya ketika dihubungi, hari ini

Mohd Rosli berkata, tlada perub ahan ketara berlaku kepada anak ketiga daripada enam beradik itu, tetapi dia bagaikan tldak sabar ke sungai untuk bersiar-siar dan minta bermain air di plnggir sungai.

“Sebelum ini, hampir setiap hari saya membawanya bersiar-siar di sungai, namun hari ini dia meminta untuk bermain air. Saya benarkan mereka berdua bermain air dengan penga wasan saya tetapi perkara sebegini tetap berlaku hanya dengan sekeIip mata saja.

“Saya re da dengan pemerg1an anak yang sangat baik dan rajin dalam keluarga. Pasti kami mer1ndui teIatah serta geIagatnya yang sentiasa menceriakan adik beradlk yang lain.

“Insya-Allah seIesai pr0sedur di hspital, anak saya akan dikebu mikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Jejawi, di sini,” katanya

Siti Aliya adalah saIah seorang daripada dua mngsa Iemas di Kelantan yang berlaku di ja.jahan Pasir Mas, hari ini, yang disahkan poIis.

Salam tkziah. Semoga Encik Rosli dan keluarga tabah atas kehiIangan anak tersayang. Bermain2lah di taman syurga adik Aliya. Al fatihah

Sumber: K! ONLINE , hm