Semasa

‘KehiIanganmu Amat Dirasai..’ AjaI Lan Terceklk Dging Ketika Jamah Sup TuIang.

Besut: Seorang lelaki mninggaI dunia selepas mengalami ssak nfas dipercayai terceklk makanan ketika menikmati hidangan sup tuIang di rumahnya di Kampung Alor Selising, Jertih, di sini, semalam.

Kakak mngsa, Wan Suria Wan Ishak, 32, berkata, ketika kejadian adiknya, Wan Azlan, 28, yang bekerja sebagai kerani kedai perkakasan baru pulang ke rumah dari tempat kerjanya kira-kira 5.15 petang.

Katanya, ketika kejadian dia kebetulan berada di rumah berkenaan bersama kedua orang tua mereka.

“Ketika sampai ke rumah, Lan (Wan Azlan) terus ke masuk ke dapur untuk panaskan singgang daging (sup tuIang) sebelum makan.

“Jika diikutkan sebelum ini dia tidak pernah makan singgang daging lembu, lauk kegemarannya adalah ayam dan dia juga tldak makan ikan kerana trau.ma pernah tercek.kik tuIang ikan.

“Semasa mengemas dapur, dia makan daging singgang lalu terceklk daging, mungkin disebabkan lapar baru balik kerja dia terus meneIan saja daging itu walaupun uratnya sedikit Iiat susah ha.ncur,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Wan Suria berkata, adiknya sempat mer0nta-r0nta meminta tolong daripada ibu memaklumkan dia terce.kik serta s.ukar untuk bernfas.

“Pada masa itu saya juga cuba membantu arwh tetapi tidak berjaya namun sempat meminta arwh mengucap sebelum dia tldak sedarkan diri.

“Arwh kemudian dibawa ke Unit Kecem.asan Hspital Besut sebelum disahkan mninggaI dunia kira-kira 5.50 petang,” katanya.

Suria berkata, arwh adiknya amat rapat dengan ahli keluarga serta disenangi oleh semua kenalan kerana seorang yang peramah, suka tersenyum serta suka membantu sesiapa sahaja.

“KehiIangannya amat dirasai kerana pergi secara menge.jut namun kami reda dengan pemerg1annya pada hari raya ketiga Aidiladha.

“Mungkin naluri seorang ibu pada raya kedua Aidiladha secara tiba-tiba dia berkata jika Lan t1ada pasti mereka su.kar untuk melakukan aktiviti seharian kerana dia banyak membantu memudahkan urusan keluarga,” katanya.

Katanya, arwh selamat dikebu.mikan kira-kira 12 malam tadi di Tanah Perkburan Kampung Padang Landak.

Al fatihah

Sumber: hm