Semasa

Keuntungan Astr0 Mer0s0tTeruk Berpunca Daripada Penurunan Jumlah Langganan

Penurunan jumlah langganan dan pengiklanan menjadi punca utama keuntungan Astr0 Malaysia Holdings sepanjang Februari-April 2020 mer0sot dari RM176.2 juta kepada RM73.84 juta.

Astr0 turut melaporkan prestasi syarikat mereka itu dalam satu perfailan di BursaMalaysia.

Pendapatan kumpulan itu turut terjejas akibat kerugian pertukaran matawangasing, meskipun kos perbelanjaan mereka menurun hasil penjimatan k0s kandungan.

Disebabkan oleh kemeros0tan keuntungan ini, pelabur saham Astr0 turut mencatatkan penurunan pendapatan iaitu sebanyak 1.42 sen per syer berbanding 3.38 sen per syer dalam tempoh sama pada tahun lepas.

Pendapatan tahun-ke-tahun Astr0 juga mencatatkan penurunan sebanyak 14.7% kepada RM1.05bilion pada suku pertama tahun kewangan 2021. Sebagai perbandingan, pada suku pertama tahun kewangan 2020, Astr0 mencatat RM1.23bilion untuk pendapatan tahun-ke-tahunnya.

Jika pendapatan Astr0 dipecahkan mengikut segmen, pendapatan tahun-ke-tahun segmen TV kumpulan tersebut jatuh 15.7% kepada RM920.4 juta. Perkara ini disebabkan oleh penurunan jumlah langganan dan pendapatan iklan.

Pendapatan tahun-ke-tahun segmen radio juga menurun, kali ini sebanyak 37.5% kepada RM37.2 juta.

Penurunan pendapatan ini difahamkan berpunca daripada w4bak pandemlk COVlD-19 yang membuatkan banyak syarikat mengurangkan bajetpemasaran dan promosi mereka.

Jika ada satu berita gembira buat Astr0, ia adalah persembahan segmen pembelian-dari-rumahnya atau GoShop. Pendapatan GoShop meningkat 14.1% kepada RM95.3 juta, dipercayai kerana jumlah tontonan yang meningkat ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Hari Raya Aidilfitri.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Astr0 Henry Tan (gambar bawah), Astr0 turut tidak terkecuali menerima kesan w4bak COVlD-19 kerana mencatat penurunan perbelanjaan iklan dan kesukaran menjual dan memasang pakej langganan baru semasa PKP.

Untuk mengatasi masalah itu, Astr0 berkata mereka telah memperkenalkan pakej langganan yang lebih fleksibel dengan aturanpemba.yaran yang lebih rasional.

“Pada masa sukar ini, kami tidak membenarkan pelanggan untuk membatalkan langganan buat sementara waktu. Sebaliknya kami menawarkan pelan pembayaran ansuran kepada pelanggan yang layak untuk meringankan beban kewangan mereka,” kata Henry.

Sebagai ganti kepada pembatalan aksi sukan akibat w4bak COVlD-19 baru-baru ini, Astr0 turut memberi semua pelanggan Sports Pack tontonan semua saluran secara ikhlas.

Setiap pelanggan Sports Pack turut diberi rebat RM40 secara sekali-guna sebagai usaha Astr0 untuk mengekalkan jumlah langganan mereka.

Sebelum ini Astr0 mengesahkan kepada Semuanya BOLA tiada rebat akan diberikan kepada pelanggan Sports Pack susulan pembatalan banyak aksisukan secara langsungkerana w4bak COVlD-19.

SUMBER/KREDIT wowberita

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: