Semasa

‘lbu Prgi Bsama Abah & Adik Bby..’ Ank Tak Sngka lbu Mngandung, Iuahan Ank Undg Sbak.

Chukai: “Saya sangat terkjut selepas doktor memaklumkan ibu sebenarnya mengandung,” kata Mohd Amirullah Mohd Abdika, 16, anak sulung Rabiatuladawiah Saufi, 36, yang ma.ut dalam kemalangan di Kilometer 69, Jalan Kuala Terengganu-Kuantan dekat perslmpangan Tanjung Jara, di sini, petang semalam.

Dalam kejadian kira-kira 5 petang itu, Rabiatuladawiah yang membonceng motosikal Aprilia RSV4 ditunggangi suaminya Mohd Abdika Razali, 36, terbabit dalam kemaIangan dengan Toyota Innova menyebabkan kedua-duanya mninggaI dunia.

Mohd Amirullah berkata, doktor memaklumkan ibunya itu mengandung tiga bulan selepas membuat bdah sia.sat ke atas myatnya, malam tadi.

“Sebelum ini, ibu ada memaklumkan dia mengandung dan saya bersama dua adik sangka dia bergu.rau.

“Dia selalu bergu.rau begitu dengan kami… sebab itu saya tak ambik pus1ng, namun selepas dimaklumkan doktor saya bertambah sdih,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Binjal, Kemaman, hari ini.

Katanya, beberapa hari sebelum itu, dia ada melihat alat uj1an mengandung di dalam bilik ibunya, tetapi tidak menges.yaki ibunya mengandung.

“Kalau diikutkan, ibu sepatutnya meIahirkan adik pada hujung tahun ini, namun apa boleh buat kerana semua sudah ketentuan Ilahi,” katanya.

Katanya, mereka sekeluarga sempat bercuti di Gunung Jerai, Kedah pada Ahad lalu.

“Mulanya kami dibawa ayah dan ibu keluar makan di Bandar Kuala Terengganu, tiba-tiba ibu dan ayah mengajak kami ke Kedah dalam keadaan sehelai sepinggang.

“Percutian itu sungguh menyeronokkan dan tak sngka ia adalah kenangan terakhir kami adik-beradik bercuti bersama ibu dan ayah,” katanya.

Katanya, jnazah ibu bapanya dikebu.mikan dalam satu Iiang Iahad di Tanah Perkubu.ran Islam Tok Kapor, Binjai kira-kira 3 pagi tadi.

Sementara itu, ibu kepada Rabiatuladawiah, Rahani Ismail, 61, berkata anaknya itu tldak memaklumkan bahawa dia mengandung.

“Saya tak diberitahu arwh anak (mengandung) dan kali terakhir dia bawa saya berkelah di Pantai TeIuk Kalong pada Sabtu lalu tetapi dia tidak ceritakan perkara itu.

“Saya akan memikuI amanah untuk menjaga tiga cucu ini dan kami kami sekeluarga dan keluarga belah menantu sudah berpakat akan menjaga cucu-cucu kami itu sebaik mungkin,” katanya.

Katanya, dia masih terke.jut dan sdih dengan kehiIangan anak serta menantu, namun reda dengan apa yang ditentukan IIahi.

Al fatihah.

Sumber: hm