Semasa

lsteri Dan 3 Ank Terkorbn Dlm KemaIangan, Ddah Ditemui Dalam Pacuan Empat Roda

BENTONG – PoIis menemui da dah dalam kenderaan pacuan empat roda jenis Nissan Navara dipandu seorang lelaki yang terlibat dalam kejadian kemaIangan ma ut selepas meIanggar lampu lsyarat merah di slmpang lampu lsyarat susur Iebuh Raya Central Spine Road (CSR) Kilometer 2 Jalan Lebu-Mempaga di sini.

Ketua PoIis Daerah Bentong Superintendan Zaiham Mohd. Kahar berkata, susulan itu poIis akan mena han re man lelaki berusia 44 tahun berkenaan yang kini dirwat di Hspital Sultan Haji Ahmah Shah (Hoshas) Temerloh untuk si asatan lanjut.

“Hasil uj1an saringan awal air kenclng terhadap pemandu Nissan Navara mendapati p0sitif da dah jenis meth4mphetamine dan hasil pemeriksaan poIis dalam kenderaan dinaiki sspek menemukan satu tiub straw lutsinar berisi habIur jernih dipercayai da dah jenis sya.bu.

“Berdasarkan si asatan juga sspek mempunyai tujuh rek0d Iampau dan sspek akan dire man untuk si asatan lanjut,”katanya di sini, hari ini.

Dalam kejadian kemaIangan semalam, mngsa Raihan Mohamad,43, dan tiga anaknya iaitu Ahda Dalili Mohd, Nazri,14, Ahmad Muaz,7, dan Ahda Imtinan,4, ma ut selepas kenderaan Toyota velfire dinaiki mereka dirmpuh sebuah pacuan empat roda di slmpang lampu lsyarat susur Iebuh Raya Central Spine Road (CSR) dekat Kilometer 2 Jalan Lebu Mempaga di sini.

Semasa kejadian mngsa yang menaiki kenderaan Toyota Velfire dipandu suaminya dalam perjalanan dari Gu.a Mus4ng, Kelantan ke Cheras, Kuala Lumpur bagi menghadiri majlis kenduri kahwin anak saudaranya.

Kejadian berlaku apabila kenderaan jenis Toyota Velfire dinaiki mngsa dirmpuh sebuah pacuan empat roda yang dipercayai meIanggar lampu lsyarat merah.

Menurut Zaiham, sspek disi asat di bawah Sksyen 12(2) Akta Da dah Berba haya 1952 yang jika sablt kesaIahan boleh dide nda tldak lebih RM100,000 atau pnjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Katanya sspek turut disi asat mengikut Sksyen 15 (1) (a) yang jika sablt kesaIahan boleh dide nda tidak melebihi RM5,000 atau pnjara tidak lebih dua tahun dan pengawasan tldak kurang daripada dua tahun.

“Sspek turut disi asat di bawah Seksyen 44 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang jika sablt kesaIahan boleh dikenakan pnjara tldak kurang 10 tahun dan dide nda tidak kurang dari RM50,000.

“Pihak poIis meminta saksi-saksi yang melihat kejadian tersebut untuk tampiI bagi membantu si asatan,”ujarnya.

Sumber: K! ONLINE