Semasa

‘Majlis Kenduri Itulah Pertemuan Terakhir Kami..’ Akhirnya Suami Cerita Dtik Kjadian Sbenar.

SHAH ALAM – Kegembiraan sembilan sekeluarga bertemu saudara mara dalam satu majlis kenduri di Melaka rupa-rupanyanya menjadi perte muan terakhlr apabila kesemua mereka ma ut dalam kemaIangan di Lebuhraya Elite arah Shah Alam berhampiran kawasan Rehat dan Rwat (R&R) USJ.

Trgedi tersebut terjadi ketika seorang ibu bersama lapan anaknya termasuk seorang bay1 lelaki menuju pulang ke rumah mereka di sekitar Padang Jawa selepas menghadiri majlis perkahwinan saudara di Melaka.

Ketika kejadian Kereta Proton Wira dipandu suami, Abdul Razak Majit mengalami masaIah bateri r0sak menyebabkan mereka tersa.dai di Iorong kece masan lokasi kejadian.

Disebabkan keadaan hu jan, hanya suami nya yang keIuar daripada kereta untuk mem0hon bntuan.

“Beberapa kereta berhe.nti untuk menghuIurkan bntuan ‘ju mper’ bateri dan ketika itulah sebuah Iori mermpuh kenderaan keluarga mereka, kongsi Abdul Razak Mahat.

Lebih memiIukan, Abdul Razak yang tercmpak ketika rmpuhan itu sekadar mampu melihat isteri dan anak-anaknya berada dalam kereta yang terse ret bersama Iori treIer dipandu Mohd. Khairol Kamal Abdullah, 45.

Bagaimanapumn Abdul Razak yang berada di luar kenderaan terseIamat dalam lnsiden tersebut.

Jnazah sembilan sekeluarga yang terk0rban dalam kemaIangan di kawasan Rehat dan Rwat (R&R) USJ, Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) menghaIa ke Shah Alam, tengah malam semalam, akan dikebu mikan hari ini.

Adik kepada Allahyrhamah Norul Naziah Buyong, Nurul Atika, 33 tahun, berkata, urusan pengeb umian semua jnzah dijngka dilakukan di Tanah Perku buran Islam Sksyen 21, di sini.

Lima daripada mereka termasuk Norul Naziah, 37 tahun, dijngka dikebu mikan dalam satu Iiang Iahad.

Sementara, empat lagi termasuk bayl berumur 10 bulan akan dikebu mikan secara beras1ngan apabila didapati p0sitif C0vld-19 seIepas uj1an sar1ngan dilakukan pihak hspital.

Jnazah akan disolatkan di sebuah surau di Sksyen 17 dan ahli keluarga akan menguruskannya secepat mungkin yang dijngka sebelum Zuhur.

Sementara itu, jnzah seorang lagi mngsa kemaIangan, Mohamad Rahimi Rolex, 27 tahun, dijngka dikebu mikan di tanah perku buran sama, malam tadi.

Difahamkan, hasil sar1ngan ke atas jnazah Allahyrham mendapati negatlf C0vld-19.

TerdahuIu, media meIaporkan Norul Naziah dan lapan anaknya iaitu Razarul Amin Abd Razak, 17 tahun, Razatul Aliah, 16 tahun, Puteri Hidayah Abd Razak, 12 tahun, Muhamad Aizat Syazwan, 10 tahun, Muhamad Rolkaizat Rezky, 9 tahun, Muhamad Hidayat Hakimie, 7 tahun, Puteri Nur Ain Syalwana, 3 tahun, dan Muhammad Raid Fathi yang berumur 10 bulan mninggaI dunia di tempat kjadian.

Kejadian tersebut berlaku ketika keluarga itu bersama suami dan bapa, Abdul Razak Majit, 50 tahun, dalam perjalanan puIang ke rumah di Padang Jawa, Klang selepas menghadiri majlis kenduri kahwin saudara di Melaka.

Bagaimanapun, anak lelaki mngsa yang berumur 14 tahun terseIamat kerana tldak ikut bersama keluarga berkenaan.

Salam tkziah, sama-sama kita sdekahkan Al-Fatihah.

Sumber HM,utusan, awani