Semasa

‘Mama HiIng Satu2nya Anak..’ Shafiq ‘Prgi’ Sehari Sblm Kputusan SPM Diumumkn.

Kluang: “Sehari sebelum keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diumumkan, arwh berkelakuan peIik mengatakan tidak mahu mengambil slip keputusan dan ta.k mahu berjumpa guru serta rakannya,” kata Zalina Kasan, 45.

Kelmarin, Nurshafiq Hakim Raif, 18, anak tunggaI Zalina terbunuh selepas motosikal ditungganginya bertmbung dengan sebuah van di kilometer 40 Jalan Batu Pahat-Mersing di sini, jam 9.30 pagi.

Menurut Zalina, peruba.han sikap anaknya itu sangat berbeza dengan keperibadiannya yang sebenarnya suka membantu rakannya.

Katanya, arwh sebelum itu juga sempat membantunya menghantar tempahan kuih-muih di Pejabat Daerah Kluang dan keluar semula selepas itu dengan berpesan supaya jngan melihatnya ‘pergi’ dan meminta Zalina menutup pintu rumah.

“Pagi semalam dia senang bangun berbanding sebelum ini dan terus keluar bantu saya hantar kuih, kemudian keluar lagi untuk bersarapan bersendirian dengan menunggang motosikal.

“Saya agak dia mahu ke Batu Pahat kerana dia ada seorang rakan di sana. Arwh keluar dengan memakai baju berwarna hitam dan kelabu milik ayahnya dan ketika itu terdetik di hati, saya ha1ran dengan perbuatannya itu, tetapi tak mengesy.aki apa-apa,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Katanya, meskipun bersdih dengan kehiIangan anak yang satu-satunya selepas menanti kelahirannya selama enam tahun, mereka suami isteri reda dengan takdir menlmpa.

“Saya dan ayahnya (Raif Ahmad, 54) saksi kebaikannya sebagai anak dan kawan yang tak sanggup melihat rakannya berada dalam kesu.sahan.

“Ketika tempoh Perintah KawaIan Pergerakan (PKP) dahulu, dia selalu telefon saya meminta menyediakan makanan untuk rakan rakannya di asrama sekolah , kalau saya bekalkan dia seorang sahaja, dia e.nggan dan mahu rakannya juga merasa bekal yang sama,” katanya.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua PoIis Daerah Kluang Deputi Superintendan Abdul Razak Abdullah Sani berkata, kemaIangan berlaku apabila motosikal ditunggangi mngsa dari arah Kluang memasuki laluan bertntangan kerana cuba mengeIak lori yang berhenti untuk masuk slmpang jalan sebelum bertmbung dengan van dari arah Batu Pahat.

“Akibat kemaIangan ini, mngsa mninggaI dunia di tempat kejadian. Pemandu van seorang lelaki warga tempatan berusia 40 tahun tldak mengalami sebarang kecede.raan,” katanya dan memberitahu ke.s disi.asat mengikut Sksyen 41 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

sumber: hm