Semasa

Datuk Kepada Remaja Yang Dimandikan Tampil Dedah Perangai Sebenar Cucunya Itu

lsu remaja yang dimandikan seperti jen4zah kerana cuba mencuri tabung masjid temp0h hari benar-benar menjadi perdebatan ramai susulan jemaah masjid dikec4m kerana bertindak kas4r ketika memandikan tertuduh.

Walau bagaimanapun, remaja berusia 19 tahun itu telah ditahan dan mahkamah majistret sudahpun menjatuhkan hukuman penjara 10 hari serta denda sebanyak RM4,000.

Pengajaran…..

Seorang remaja berusia 19 tahun yang videonya tular di media sosial kerana dimandikan seperti ‘jenazah’ akibat cuba mencuri tabung masjid, hari ini dipenjara 10 hari dan didenda RM4,000 oleh Mahkamah Majistret Selayang.

: Nur Aimidiyana Zuher / BERNAMA pic.twitter.com/PDoLwkXDJt

— BERNAMA (@bernamadotcom) January 13, 2022

Tinda.kan tersebut membuatkan banyak pihak ‘lembut hati’ setelah pihak peguam memaklumkan yang remaja itu mencuri tabung masjid untuk membeli ubat datuknya yang s4.kit.

Dari situ, ramai yang mengecam jemaah masjid kerana melakukan keker4san sewaktu memandikan tertuduh dan pelbagai lagi tuduhan dilemp4rkan kepada insititusi masjid berkenaan.

Datuk suruh AJK masjid lap0rkan ke p0lis

Namun begitu, ‘pl0t twist’ berlaku apabila ada pihak mendakwa remaja berkenaan memang bermasaIah dan pernah bertind4k menyer4ng datuknya dengan par4ng.

Susulan daripada itu, pihak Malaysia Gazette telah bertemu sendiri dengan datuk kepada Daniel Iskandar untuk mendapatkan penjelasan.

Menurut warga emas berusia sekitar 70an itu, dia sendiri yang meminta Ahli Jawatankuasa Masjid (AJK) Masjid Al Islahiah membuat lap0ran keatas cucunya sebagai pengajaran.

Tambah warga emas itu lagi, Daniel sememangnya bermasaIah kerana terlibat dengan penyaIahgunaan dad4h. Dia juga beberapa kali mencuri di rumah dan tinda.kan membiarkan remaja itu dit4han adalah supaya dia tidak melakukan perkara sama kepada 0rang lain.

Daniel Iskandar seoranf remaja bermasalah dan baru terjebak jadi penagih – Datuk remaja#malaysiagazette pic.twitter.com/okXf6VMoQD

— Malaysia Gazette (@MalaysiaGazette) January 14, 2022

Mandikan sebab remaja dalam keadaan lal0k

Selain itu, Malaysia Gazette turut mendapatkan penjeIasan daripada Nazir Masjid Al Islahiah. Menurut lelaki itu, atuk kepada Daniel sering sahaja mendapat bantuan daripada pihak masjid dan bukanlah seperti yang didakwa tertuduh semasa di mahkamah temp0h hari.

Dia juga memaklumkan tindakan memandikan remaja itu seperti jen4zah disebabkan tertuduh berada dalam keadaan lal0k serta khayaI sewaktu ditahan.

Datuk Daniel Iskandar sering terima bantuan keperluan asas dari masjid dan kebajikan keluarganya sering dijaga – Nazir Masjid Al Islahiah#malaysiagazette pic.twitter.com/agTMXEcWM4

— Malaysia Gazette (@MalaysiaGazette) January 14, 2022

Terdahulu, vide0 se0rng remaja dimandikan seperti jen4zah telah tular di media s0sial sehingga mendapat pelbagai maklum baIas.

Ada diantara mereka mengec4m tinda.kan imam dan masjid kerana melakukan perbuatan kas4r kepada tertuduh walaupun dia melakukan kesaIahan.

Walau bagaimanapun, remaja berkenaan telah dijatuhkan hukuman penjara 10 hari dan denda RM4,000 selepas meng4ku bersaIah atas tuduhan cuba mencuri tabung Masjid Al Islahiah, Kuang.