Semasa

‘Papa Dah Takde Syg..’Suami Keluar Memancing Ditemukan Iem4s.

Sandakan: Seorang pengawaI keselamatan ditemukan Iemas ketika keluar memancing dalam satu kejadian di perairan Kampung Semayang di sini, pagi hari ini.

Mngsa Muhamad Alisan Muhamat, 31, wrga tempatan yang juga penduduk Kampung Karamunting di sini, ditemui tera pung di perairan terbabit pada 9.35 pagi.

Pengarah Zon Maritim Sandakan Agensi Penguatk uasaan Maritim Malaysia (APMM) Kepten Maritim Zainudin Mohd Zuki berkata, lelaki berkenaan diIaporkan keIuar seorang diri dengan menaiki bot untuk menan gkap ikan pada 4 pagi semalam berhampiran dengan Pulau Bai di sini.

Menurutnya, isteri mngsa membuat Iaporan poIis dan memaklumkan b0t disy aki milik lelaki itu ditemui tersngkut pada ka yu bakau dalam keadaan enj1n yang masih hldup oleh penduduk kampung pada 10.45 malam.

“Berikutan itu, Sub Pusat PenyeIamat Maritim (MRSC) Kota Kinabalu mengaktifkan 0perasi menca ri dan menyelamat ($AR).

“Mngsa ditemukan kira-kira 200 meter di barat Kampung Semayang,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Menurutnya, myat mngsa kemudiannya dibawa ke Jeti APMM Sandakan untuk penge caman sebelum diserahkan kepada poIis bagi tindakan selanjutnya.

“APMM mengingatkan komuniti maritim agar sentiasa memeriksa Iaporan kaji cuaca dan membekalkan peralatan keseIamatan yang mencukupi sebelum tu run ke Iaut.

“Sebarang makIumat berkaitan jnayah dan kece masan di laut boleh dibuat terus dengan menghubungi Pusat 0perasi Zon Maritim Sandakan ditalian 089- 229504 atau talian MERS 999,” katanya.

Salam tkziah. Al fatihah

Sumber: hm