Semasa

‘Pasangan Shidup Matl..’ Ustaz Qorib Dan Ustazah Rokiah Iemas Di Pantai Kijal.

Chukai: Myat Ahmad Qarib Ab Kadir yang diIaporkan hiIang bersama isterinya ketika mandi di Pantai Penunjuk di Kijal di sini, sudah ditemukan petang hari ini.

Mayatnya Ahmad Qarib, 60, ditemukan sekumpulan pemancing kira-kira dua batu nautika dari Kuala Kemaman di sini, kira-kira 2.10 petang.

Pengarah Zon Agensi Penguatk.uasaan Maritim Malaysia (APMM) Kemaman K0mander Maritim Rashidilhadi Abd Rashid berkata, sebaik menerima Iaporan mengenai, pihaknya mengatur gerak sebuah bot Penggalang 17 ke lokasi kejadian.

“Anggota kami tiba di lokasi kejadian pada jam 3 petang sebelum mengangkat dan membawa myatnya ke Jeti Kuala Kemaman pada 3.30 petang.

“Myatnya diserahkan kepada pihak poIis sebelum dibawa ke Unit F0rensik Hspital Kemaman untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Ahmad Qarib dan isterinya, Rokiah Abd Rahman, 59, diIaporkan hiIang dan dikhuat1ri Iemas ketika mandi di pantai terbabit pada 4 pagi.

Pasangan suami isteri itu yang beralamat di Temerloh, Pahang dikatakan datang bercuti ke pantai itu bersama empat anaknya.

Sehingga 4.45 petang hari ini, usaha mencari dan menyelamat Rokiah sedang giat dilakukan.

Sebelum ini media meIaporkan percutian suami isteri di Pantai Penunjuk, Kijal di sini berakhir dengan trgedi apabila mereka dikhuatlri Iemas ketika mandi di pantai peranginan tersebut hari ini.

Kedua-dua mngsa, Ahmad Qarib Ab. Kadir, 60, dan isterinya, Rokiah Abd. Rahman, 59, yang bercuti bersama empat anak mereka berusia 16 hingga 24 tahun dipercayai dibawa arus der.as sewaktu mandi berdua di pantai tersebut pada jam 4 pagi.

Anak mngsa, Muhammad Usaamah,19, berkata, sebelum kejadian ibu bapanya memaklumkan keinginan mereka untuk mandi laut di Pantai Penunjuk yang terletak 4 meter dari tempat penginapan mereka pada awal pagi kepada dia dan adik-beradiknya.

“Mereka memaklumkan kepada kami sebelum masuk tidur. Sebaik kami adik-beradik bangun tidur pada jam 5 pagi, mereka sudah tiada di bilik penginapan.

“Saya ce.mas apabila cuma menemui selipar dan tikar di tepi pantai tetapi tiada kelibat ibu bapa kami,” katanya kepada Kosmo! di sini hari ini.

Muhammad Usaamah berkata, mereka cuba mencari ibu bapa di sekitar Pantai Penunjuk tetapi gagal sebelum memaklumkan kehiIangan itu kepada pihak berku.asa.

Dia memberitahu, iba bapa merupakan tenaga pengajar sebuah madrasah di Kampung Pangsenam, Temerloh, Pahang dan memang gemar mandi pantai pada sebelum waktu subuh.

Sumber: hm, kosmo