Semasa

Percutian berakhir ‘trgedi’ hanya disebabkan makan lewat, suami hidap anxiety dikejarkan ke kecemasan ‘bacaan jantung tak cantik’

NIAT asal mahu merehatkan minda dan bersantai di pantai bersama-sama, namun siapa sangka percutian pasangan suami isteri ini ‘terselit’ insiden yang tidak diduga.

Gara-gara si suami s4kit secara tiba-tiba, percutian selama empat hari tiga malam itu hanya sempat dinikmati seketika sahaja.

Berkongsi cerita dengan mStar, Amirah Yusri berkata dia dan suami yang hanya mahu dikenali sebagi Fitry, 28, mengambil masa terluang dengan bercuti di Pulau Langkawi pada minggu lalu sebelum masing-masing kembali sibuk bekerja.

“Kami tiba di Pulau Langkawi pada Rabu, 26 Januari. Hari pertama okay sahaja, hari kedua suami ada mengadu tak l4rat dan dia ada munt4h-munt4h juga tapi boleh lagi berjalan-jalan.

“Masuk hari ketiga, keadaannya masih sama… suami munt4h-munt4h lagi. Rancangan sepatutnya, pada hari ketiga kami nak check-in di hotel kedua sekitar Pantai Cenang.

“Selepas check-out di hotel pertama, kami jalan-jalan di sekitar Makam Mahsuri. Kami makan yang ringan-ringan saja seperti laksa dan sebagainya sebab nak makan berat selepas check-in.

“Tapi sebelum sampai Pantai Cenang, suami park tepi dan minta saya memandu sebab dia tak lar4t, munt4h-munt4h dan sak1t dada. Suami memang ada anx1ety dan pan1c att4ck, dan keadaan sama pernah berlaku sebelum ini.

“Dia tak boleh makan lambat atau salah makan langsung. Itu antara perkara yang ‘tr1gger’ anx1ety dia. Jadi kami terus pergi ke klinik terdekat sebab suami dah tak t4han,” cerita wanita berusia 27 tahun ini.

ANXIETY 1

Gara-gara terl4mbat makan, suami Meera diser4ng anx1ety sehingga terp4ksa dikej4rkan ke hosp1tal.

Senang disapa sebagai Meera, wanita ini berkata, apa yang disampaikan oleh doktor di klinik berkenaan cukup membuatkan mereka cem4s.

“Doktor cakap bacaan j4ntung (ECG) suami tak cantik. Memang kena pergi ke kecem4san secepat mungkin. Memang berder4u d4rah dengar sebab tak pernah jadi setervk itu.

“Saya terus pecvt kereta, siap bagi ‘double signal’ nak sampai segera ke Hospital Langkawi. Sampai di bahagian kecemasan, petugas masukkan ubat drip dan buat beberapa pemeriksaan lain.

“Selepas beberapa ketika, keadaan suami okay s1kit. Sepatutnya kena w4rded, tapi sebab suami okay sikit selepas dimasukkan ubat, kami buat keputusan untuk pulang dan doktor benarkan. Doktor pun tahu suami ada anx1ety dan memang ia disebabkan peny4kitnya itu.

“Tapi doktor pesan, kalau s4kit cepat-cepat datang hospital,” cerita wanita yang merupakan seorang jurugambar bebas ini.

Doktor cakap bacaan j4ntung (ECG) suami tak cantik. Memang kena pergi ke kecem4san secepat mungkin. Berder4u d4rah.

AMIRAH YUSRI

Meera menambah, kerana situasi luar jangka itu, mereka hanya sempat mendaftar masuk (check-in) di hotel sekitar pukul 11 malam.

Bukan itu sahaja, segala aktiviti yang sudah dirancang pada hari berkenaan ‘terbatal’ kerana banyak waktu dihabiskan di klinik dan hospital.

“Hari keempat iaitu hari terakhir sebelum pulang, suami okay sikit walaupun masih muntah lagi. Balik saja rumah, suami dem4m dua hari. Hampir seminggu jugalah baru keadaannya betul-betul pulih,” katanya yang menetap di Kulim, Kedah.

Bercerita lebih lanjut, Meera berkata suaminya dikesan mengh1dap ‘anx1ety dis0rder’ dan ‘p4nic att4ck’ sejak 2018, iaitu sebelum mereka mendirikan rumah tangga.

Beberapa simptom yang dialami antaranya gel1sah, tidur terg4nggu, ses4k n4fas dan tidak gemar berada dalam kumpulan yang ramai, Meera berkata suaminya hanya mengetahui mengenai peny4kit tersebut selepas bertemu dengan pakar, tahun lalu.

ANXIETY 3

Meera dan suaminya hanya sempat menikmati percutian di Langkawi pada dua hari pertama sahaja.

“Tiga tahun baru dapat detect… saya rasa agak terl4mbat juga. Tapi kini setidak-tidaknya kami dapat tahu, jadi boleh ambil langkah sewajarnya.

“Ramai yang kongsi mereka juga selalu alami situasi sama seperti suami saya. Kiranya ramai juga tak tahu ia adalah anx1ety. Ada yang DM, tanya macam mana prosedur nak dapatkan raw4tan untuk anx1ety.

“Niat saya kongsi video sebab nak sebar kesedaran kepada orang lain juga. Saya dulu pun tak tahu. Bila jadi dekat suami sendiri, baru tahu. Jadi kita boleh cuba bantu mereka yang al4mi perkara sama.

“Jika ada tanda-tanda atau alami perkara luar kebiasaan, tolong pergi jumpa doktor sebelum terlambat. Kalau tak dapatkan raw4tan, boleh jadi makin tervk,” katanya lagi.