Semasa

Raja Kecil Bongsu Perak,Raja Datuk Seri Izuddin Chulan Mangkat Pada Usia 71 Tahun.

IPOH: Raja Kecil Bongsu Perak Raja Datuk Seri Izuddin Chulan Raja Zainal Azman Shah, ma.ngkat pada usia 71 tahun akibat saklt tua dan masaIah jntung di kediamannya di sebuah resort di Bandar Meru Raya di sini, hari ini.

Setiausaha Dewan Negara Perak, Datuk Ayob Hashim, berkata kema.ngkatannya dimaklumkan, selepas menghmbuskan nfas terakhir di sisi ahli keluarga pada kira-kira jam 1.40 petang tadi.

“Jnazah akan dibawa ke Masjid Ubudiah Kuala Kangsar pada kira-kira jam 8 pagi esok untuk disembahyangkan dan dibawa ke M.akam Diraja Kuala Kangsar,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Menurutnya, AImarhum sebelum ini telah dirwat di Hspital Raja Permaisuri Bainun di sini, atas masaIah saklt jntung yang dihidapi.

Raja Izuddin Chulan dianugerahi gelaran Raja Kecil Bongsu Perak 27 Ogos 2016, dan diisyitihar secara rasmi dengan gelaran itu pada 1 Julai tahun sama.

Majlis angkat su.mpah gelaran telah berlangsung di Istana Iskandariah, Bukit Chandan Kuala Kangsar di hadapan Sultan Perak Sultan Nazrin Shah, dengan disaksikan Hakim Utama Mhkamah Tinggi Ipoh ketika itu Datuk Samsudin Hassan dan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Abdul Puhat Mat Nayan.

Sumber– BERNAMA