Semasa

Ramai yg SaIah Anggap, Rupanya Ini Tujan Sebenar Lan Pepet Jadi Pembantu Peguam

Hari ini, pelawak yang juga anggota kumpulan Senario, Lan Pet Pet memulakan tugas pertamanya sebagai pembantu peguam di syarikat guaman yang mengendalikan kes jnayah di Kompleks Mahkamah Alor Setar.

Menurut Lan atau nama sebenarnya Mazlan Ahmad, dia mengambil masa tujuh bulan untuk mencari ilmu serta berlatih dalam selok belok pekerjaan baharunya itu.

“Setiap perjalanan dalam hidup perlukan latihan yang akan membuatkan kita lebih mahir dalam sesuatu bidang yang ingin diceburi.

“Sepanjang tujuh bulan mengharungi latihan, saya kini sudah lulus dan ini hari pertama memulakan tugas sebagai pembantu khas syarikat guaman,” katanya.

Katanya lagi, dia tidak akan menolak jika selepas ini ditawarkan memegang watak sebagai peguam dan mengakui dapat menjiwai watak tersebut dengan sepenuh hati.

“Sebelum ini, saya banyak menonton filem terutama Bollywood yang mengsiarkan kisah kehidupan atau berkaitan peguam di mahkamah.

Dan ini membuatkan saya tertarik mememgang watak peguam sekira mendapat tawaran.

“Mungkin ramai lihat perwatakan saya sebelum ini agak gila-gila namun sekiranya ditawarkan karakter peguam selepas ini, saya yakin dapat membawa watak itu dengan baik,” katanya.

Dalam pada itu, Peguam Datuk Dr Aswandi Hashim dari Aswandi Hashim & Co berkata, tempoh tujuh bulan yang diberikan kepada Mazlan digunakan sebaik mungkin untuk menyesuaikan diri dengan kerja barunya.

Katanya lagi, beliau dan Mazlan merupakan sahabat sejak kecil namun terpisah sejak 25 tahun lalu. Ujarnya, dia turut memberikan kontrak setahun kepada Mazlan untuk mendalami undang-undang.

“Pada peringkat ini, Mazlan dianggap sudah lulus, namun saya memberikannya kontrak setahun buat dia untuk lebih mendalami selok belok undang-undang.

“Mazlan memberitahu dia memang minat dengan undang-undang, namun tidak menemui orang sesuai untuk mengajarnya dan disebabkan itu saya memintanya menjalani latihan terlebih dahulu selama tujuh bulan,” katanya.

Sebelum ini tular video pabila nama seorang pelawak terkenal dikaitkan dengan satu video tular didakwa sedang berurusan jual beli ‘barang’ terlarang.

Tampil menafikan dakwaan tersebut, pelawak terkenal Lan Pet Pet berkata tiada jual beli barang terlarang berlaku sebaliknya ia merupakan produk kesihatan untuk lelaki.

“Saya tak jual barang terlarang seperti yang didakwa, apa yang ditularkan itu hanyalah jual beli ubat untuk lelaki. Saya tampil untuk jelaskan keadaan sebenar,” katanya.

Kata Lan lagi, pada awalnya dia mahu mengambil tindakan terhadap individu yang menyebarkan video fiitnah berkenaan namun menarik semula hasrat tersebut dan memaafkan individu berkenaan.

“Pada awalnya memang nak ambil tindakan. Tapi selepas berbincang dan mendapatkan nasihat peguam, saya tarik hasrat tersebut.

Saya boleh teruskan saja tindakan itu sehingga menyebabkan individu tersebut membayar jumlah yang besar.

“Tapi saya ada belas kasihan dan enggan membiarkan reputasi saya tercalar. Lagipun saya sudah memaafkan individu dan semua yang menyebarkan video tersebut serta memfiitnah saya,” katanya.

Dalam pada itu, Lan turut menafikan dakwaan netizen kononnya video tular itu merupakan gimik untuk menjual produknya.

“Saya tahu ada segelintir pihak yang menganggap apa yang berlka hanya gimik untuk saya menjual barang.

Tapi ini bukan gimik! Saya tak perlukan gimik atau sebagainya untuk menjual produk,” katanya.