Semasa

“Selama Ini Saya Smbunyikan Melalui TampaIan..” Ustaz Kazim Jelas Perkara Sebenar.

Tular mengenai keadaan kesihatannya sejak semalam, Dato’ Ustaz Mohd Kazim Elias atau lebih mesra dipanggil Ustaz Kazim Elias (UKE) mengucapkan terima kasih kepada netizen yang menawarkan bantuan dan mendoakannya.

Menerusi perkongsian terbaru di Facebook miliknya, UKE berkata selama ini beliau telah mera.hsiakan keadaan dirinya daripada pengetahuan khalayak umum tetapi memut.uskan untuk tidak menymbunyikannya lagi.

“Selama ini saya simpan keadaan diri saya tetapi selepas berusaha mendapat rwatan moden dan tradisional selama lapan bulan ini, saya rasa saya tldak boleh lagi sembunyi dari orang ramai,” katanya.

Selama ini dismbunyikan melalui tampalan
Beliau juga telah memaparkan keadaan wajahnya yang selama ini dipercayai disembunyikan melalui tampaIan.

“Ini keadaan muka saya sekarang dan selama ini saya sembunyikan melalui tampaIan apabila muncul di khalayak.

“Bukan hanya di muka malah seluruh badan. Ianya boleh terjadi Iuka dengan sendiri sehingga mengeluarkan drah tnpa semena-mena.

“Saya tidak boleh siarkan keadaan yang lain kerana saya maIu, saya rasa rendah diri sangat-sangat.

“Sebab itu saya siarkan lengan petang tadi sebagai k1asan pada badan saya,” ujarnya.

Menurutnya lagi, disebabkan keadaannya itu beliau memerIukan pertolongan sama ada daripada doktor atau perubatan alternatif yang boleh membantu merwatnya.

Selama menghldap saklt itu, beliau juga tldak dapat tidur dengan lena sejak berbulan yang lalu dan sering merasa gataI, pdih dan geIisah.

“Saklt, gataI, geIisah, pdih dan pelbagai perasaan saya selama ini tidak boleh lagi saya s0rok.

“Saya tldak boleh tidur seharian sejak berbulan yang lepas.

“Saya blmbang dengan keadaan saya ini akan menghiIangkan saya dari dunia dakwah,” katanya.

Jelasnya, beliau masih lagi menerima semua jemputan ceramah dan program walaupun berada dalam keadaan saklt.

Malah, beliau kadang kala keluar dari tempat ceramah dengan tergesa-gesa kerana tidak dapat men.ahan keped1han dan kesak1tan yang dita.nggung.

“Walau kadang-kadang dilabel s0mbong kerana tldak beramah mesra dengan pendengar seperti dulu-dulu tetapi tetap saya tabahkan hati sebab saya tahu orang ramai tidak tahu keadaan sebenar saya.

“Terima kasih pada yang menawarkan bantuan dan nasihat kesihatan kepada saya. Saya dah berusaha berubat di banyak tempat tapi beIum diberi keizinan oleh Allah.

Siarkan gambar sebagai k1asan.

“Mungkin ada dalam kalangan tuan atau puan yang boleh membantu saya maka dengan itu saya siarkan gambar lengan kesan khas sebagai k1asan,” katanya lagi.

Dalam pada itu, UKE juga mem0hon maa.f jika selama ini perkataan dan tingkah lakunya menggur1s hati orang ramai.

Terdahulu, beliau telah memuatnaik sekeping gambar yang menunjukkan keadaan lengannya dan memohon pertolongan dari orang ramai yang boleh membantunya.

Gambar tersebut telah menjadi tular di media sosial. Rata-rata netizen berasa kas1han dan mendoakan agar beliau diberikan kesmbuhan atas penyaklt yang dialaminya itu.

Sumber: Dato’ Ustaz Mohd Kazim Elias, sk