Semasa

‘Selamat Jln Along..’ Pemandu Iori MninggaI Dunia Tersepit Dihempap Pokok Tumbang

Johor Bahru: Seorang pemandu lori m.aut apabila kenderaannya dihempap pokok tu.mbang dalam kejadian rlbut di Jalan Sri Wangi 1/5, Kawasan Perindustrian Desa Plentong di Masai dekat sini hari ini.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JPBM) negeri Johor berkata, pihaknya menerima panggilan kecema.san pada jam 2.52 petang dan sebuah jntera F1re Rescue Tender (FRT) dan sebuah Unit Bantuan Perkhidmatan Kece.masan (EMRS) dari BaIai Bomba dan Penyelamat Johor Jaya dengan kekuatan 11 anggota ke tempat kejadian.

Katanya, tiba di lokasi pihaknya mendapati sebuah lori Daihatsu tiga tan dihe.mpap pokok dan pemandu dikenali sebagai Nasarudin Abd Kadir, 40, terseplt di dalam kenderaan itu.

“Kejadian berlaku ketika lori yang membawa muatan barangan kimpaIan menggunakan laluan berkenaan dan mngsa disahkan mninggaI dunia di tempat kejadian oleh pegawai perubatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” katanya.

Katanya, myat mngsa diserahkan kepada poIis dan dibawa ke Jabatan F0rensik Hspital Sultan Ismail (HSI) untuk tindakan selanjutnya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Keselamatan Komuniti Plentong Daerah Seri Alam, Amzah Moideen berkata, dalam kejadian rlbut dan hujan lebat yang meIanda kawasan berkenaan menyebabkan beberapa pokok tum.bang.

Beliau berkata, sebanyak 13 motosikal dan tiga kereta mengalami ker0sakan akibat dihe.mpap pokok setinggi lebih lima meter dan berusia lebih 20 tahun itu.

“Malah ada pokok yang menghe.mpap tiang elektrik hingga mengakibatkan ga.ngguan bekalan elektrik membabitkan beberapa rumah.

“Kami berharap pokok besar di kawasan perumahan berkenaan diseIenggara secepat mungkin sebelum berlaku kejadian tldak diingini,” katanya ketika dihubungi.

Sumber: hm.