Semasa

Siti Bainun Tak Dpat Mnahan Sbak, Mnangis Teresak2 Melihat KeIibat Bella.

Kuala Lumpur: Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali menan.gis tere.sak-es.ak ketika tiga saksi membuat penge.caman beberapa individu termasuk remaja Sindr0m D0wn dikenali Bella dalam perbicaraan k.es, hari ini.

Meskipun tldak dapat bersemuka dengan mereka kerana terha.dang oleh tirai, namun Siti Bainun tidak dapat mena.han perasaannya selepas melihat kelibat Bella dan lima individu lain yang berada di bawah jagaannya sebelum ini, dibawa masuk ke dalam mhkamah.

Siti Bainun turut meIambai tangannya beberapa kali ke arah mereka.

Media dan orang awam yang berada di galeri awam juga tldak dibenarkan untuk melihat wajah mereka.

Sesi pengeca.man itu dilakukan tiga saksi pendkwaan iaitu Suhana Zam, 40; Zurianty Sudin, 39; dan Yasmin Nahar Mahmood, 19.

Terdahulu, peg.uam Nur A’minahtul Mardiah Md Nor yang mewakili Siti Bainun mem0hon supaya anak gu.amnya bersemuka dengan enam individu terbabit untuk melihat reaks1 mereka.

“Sekiranya mahu identiti dirhsiakan, orang awam boleh diminta keluar dan tirai dibuka,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pendkwa Raya Nor Azizah Mohamad memaklumkan terdapat keperluan untuk melindungi saksi daripada terpengaruh dengan apa yang mereka lihat dan dengar di dalam mhkamah.

“Ini adalah perlu saksi ini dica.mkan dan tidak terde.dah terus dalam mhkamah ini,” katanya.

Haklm Izralizam Sanusi berkata, ini proses pengec.aman dan tldak timbul lsu untuk melihat reaks1 kerana ia untuk tujuan sama ada orang dirujuk adalah individu yang disebut oleh saksi dalam perbicaraan.

“Tapi sekiranya pihak pendkwaan merasakan ada keperluan untuk orang awam keluar tiada masaIah,” katanya.

Bagaimanapun, Nor Azizah memaklumkan tlada masaIah untuk media dan orang awam berada di galeri awam kerana ia hanya pr0ses pengeca.man bukan merakam keterangan.

Sumber: hm