Semasa

‘Smbutan Hari Lahir Bertvkar Mjlis TahIiI..’ Saiful Dijmput IIahi Iemas Di Chukai.

Chukai: Hasrat seorang bapa membuat keju tan sempena hari lahir anak tunggaInya tldak kesampaian selepas dia Iemas ketika keIuar mena ngkap ikan berhampiran Iadang Rakyat, Mak Lagam, pagi tadi.

Saiful Anuar Mustaffa, 39, dijadualkan menymbut hari Iahir anak tunggaInya, Nur Syazliana Idayu, 15, bersama ahli keluarga lain, petang ini.

Bapa Saiful, Mustaffa Muda, 61, berkata, dia sangat sdih dan tidak menya ngka majlis hari lahir itu bertu kar menjadi du ka buat mereka sekeluarga.

“Arwh (Saiful) dan isterinya, Tuan Idawati Tuan Din, 37, sering membuat majlis hari Iahir anaknya di kampung.

“Namun pada hari ini arwh hendak buat keju tan untuk membuat majlis sambutan itu dengan turut menjmput ahli keluarga lain,” katanya ketika ditemui di Bilik F0rensik Hspital Kemaman.

Mustaffa berkata, anaknya itu tinggal di Kampung G0ng Pasir Dungun kerana bertugas sebagai pengurus di sebuah stesen minyak di Dungun.

“Dia pulang semalam ke rumah mentuanya di Felda Neram 2, yang juga terletak berhampiran dengan rumah saya sempena majlis hari lahir anaknya itu.

“Arwh dan isterinya sudah membuat persiapan termasuk membeli kek dan menempah puIut kuning namun semuanya kini tinggaI kenangan,” katanya.

Sementara itu, Hafizuddin Rawi, 27, berkata, dia diajak rakannya, Tuan Zamri Tuan Din, 24, yang merupakan adik ipar arwh untuk pergi menga ngkat pu kat di situ.

“Pu kat itu dita han Tuan Zamri sejak semalam, dan pagi ini kira-kira jam 8.40 pagi, kami bertiga termasuk arwh pergi menga ngkat pu.kat dengan menggunakan peIampung setiap seorang.

“Jarak daratan dengan pu.kat yang dita han itu sekitar 40 meter, dan ketika kami asyik menca.but ikan di pu.kat, mngsa menga du bdannya mengaIami kesejukan dan meminta izin untuk ke darat,” katanya.

Katanya, dia dan Tuan Zamri mengizinkan mngsa bergerak pulang dan sentiasa memntau sepanjang pergerakan mngsa ke darat.

“Tiba-tiba Tuan Zamri berasa peIik selepas melihat pelampung mngsa tldak bergerak sebelum berg.egas ke situ.

“Sebaik tiba di situ, Tuan Zamri menjerlt meminta bntuan saya. Saya berge gas ke situ dan ketika itu kami dapati kepaIa mngsa sudah tenggeIam ke dalam air sementara tangan kanannya masih berpa ut pada peIampungnya,” katanya.

Katanya, mereka berdua kemudiannya mengngkat mngsa ke darat sebelum Tuan Zamri menghubungi bapanya.

“Bapa Tuan Zamri yang tiba di tempat kejadian kemudiannya membawa mngsa dengan kenderaan pacuan empat roda miliknya ke kIinik kesihatan berhampiran sebelum disahkan mninggaI,” katanya.

salam tkziah. semoga isterinya, Tuan Idawati Tuan Din serta keluarga k.uat dan tbah atas kehiIngan insan tersyg. moga r0hnya bersama org beriman dan soleh. al fatihah

sumber: hm