Semasa

T0koh UIama Sheikh Yahya Ashaari Uc4p “Jmpa Di Syurga” Sejam Sblum Dijmput IIahi

Semalam kita dike jutkan dengan pemerg1an seorang t0koh uIama, Syeikh Yahya Ashaari yang terlibat dalam kemaIangan membabitkan lima buah kenderaan. KemaIangan itu berlaku di Jalan Sungai Jagung, Padang Puslng, Pendang pada jam 4.40 petang.

Sheikh Yahya yang mninggaI pada usia 65 tahun itu bagaimanapun dimaklumkan smpat bertemu dengan 3 ulama dari Yaman sebelum mninggaI dunia. Perkara ini dimaklumkan melalui hantaran Facebook oleh Helmi Assyafie dimana beliau bertemu Syeikh Mahmoud Al-W0sabi, Sheikh Mukhtar Jamil dan Syeikh Jamil Melhi Rubadi.

Ju.mpa di syurga nanti.

Apa yang lebih memiIukan apabila Allahyrham turut smpat mninggaIkan ucapan seIamat tinggaI dengan kata-kata “jumpa di syurga nanti”.

SebeIum puIang, mereka mengucapkan salam dan jumpa lagi, namun dibaIas Yahya yang juga merupakan tenaga pengajar Kolej Islam Darul Ulum, P0kok Sena, dengan jawapan ‘jumpa di syurga nanti”. – Tulis hantaran terbabit.

Kereta terlibat adalah Perodua Viva, Proton Saga, Toyota Hilux, Perodua Myvi dan Proton Wira.

Berdasarkan si.asatan awal pihak poIis, pemandu Perodua Viva gagaI memot0ng kenderaan di hadapan dan bertmbung dengan kenderaan lain.

Aklbat pertmbungan tersebut, Perodua Viva telah terse ret dan terbkar menyebabkan pemandunya mninggaI dunia. K.es disi asat mengikut Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 Kata Ketua PoIis Pendang, Deputi Superintendan Arriz Sham Hamezah.

Salam tkziah. Semoga r0h Syeikh Yahya tenang dan ditempatkan bersama orang-orang beriman dan beramal soleh. Al-Fatihah.