Semasa

‘Tak Tahu Smpai Bila Allah Pnjamkn Nywa Ini..’ Bob Lokman Latih lsteri, Anak Cari Rzeki.

Dalam kehidupan ini, tlada orang yang menginginkan dirinya saklt atau kur ang sihat. Apatah lagi, jika menggaIas tanggungjawab sebagai ketua keluarga. Namun, rezeki sihat itu datangnya daripada Allah.

Bagi pelakon dan penulis lirik terkenal, Bob Lokman, 58, yang sudah lama saklt, dia bersyukur isteri, Relawati Daud dan anak-anaknya memahami keadaan itu. Malah, katanya isteri tercinta juga semakin mahir berdikari mencari rezeki.

“Saya kini berada dalam keadaan kesihatan yang sering tldak menentu. Ada masa keadaan badan ini okey dan tiba masa sebaliknya pula. Jadi, penting untuk saya melatih isteri dan anak berdikari.

“Alhamdulillah, sejak dua tahun lalu, saya bersama isteri sudah memulakan perniagaan tempahan makanan sebagai usaha kami mencari rezeki buat menyara keluarga.

“Kami mengambil tempahan jualan bubur daging dimasak sendiri serta serunding daging yang diambil dari kilang rakan saya. Bagi saya, pembabitan kecil-kecilan dalam bisnes ini adalah persediaan untuk keluarga di masa akan datang,” katanya.

Menurut Bob, dia tldak tahu sampai bila Allah akan meminjamkan nywa kepadanya, jadi sebelum apa-apa berlaku dia berasa perlu melatih isteri dan anak-anak berdikari.

“Sekarang pun, macam saya kata keadaan kesihatan kur ang baik. Saya kini mengalami masaIah jntung Iemah dan saklt perut sejak lebih seminggu lalu. Malah, kini saya kena banyak berehat dan kur angkan berjalan.

“Kalau banyak berjalan, saya akan cepat pe.nat pula. Jadi, masa saya banyak terbarlng di katil serta melihat isteri dan anak slbuk menyiapkan tempahan makanan diterima.

“Sambutan daripada pelanggan pun sangat baik dan kini kami juga sudah merancang tempahan untuk Ramadan. Jadi, bagi sesiapa yang berminat nak beli bubur daging dan serunding daging, boleh hubungi serta kirim mesej di Facebook saya,” katanya.

Bob atau nama sebenarnya Mohd Haklm Lokman berkata, dia amat berterima kasih kepada semua yang menjadi pelanggan dan membantu usaha keluarganya.

Berbicara pula mengenai kesihatannya, Bob berkata dia sentiasa 0ptimis. Namun, ujarnya dia tetap mem0hon doa ramai untuk kesihatannya diberi kesmbuhan oleh Allah.

“Saya reda dengan uj1an kesihatan ini. Walaupun kadang-kala, semangat dalam diri ini Iemah kerana banyak berfikir, tetapi saya sentiasa sabar dengan du.gaan yang Allah berikan ini.

“Demi isteri dan anak-anak juga, saya akan berta han dan terus bersemangat untuk sihat semula. Cuma, tarikh temujanji saya dengan doktor di Hspital Sultanah Bahiyah, Alor Setar Kedah pada 27 Mac ini,” katanya.

Terdahulu, pada 3 Oktober tahun lalu, Bob menjalani rwatan Iaser di jntung dan dia dimasukkan ke Unit Penjagaan Kor0nari (CCU) hspital itu berikutan jntungnya pada bahagian atas tldak berfungsi dengan baik.

Sebelum itu, Bob yang juga penulis lirik lagu Isabella dan Taman Rashidah Utama, selamat menjalani pembe dahan membetulkan degu pan jntung iaitu ‘Card1ac Resynchr0nization Therapy & DefibriIIator (CRTD) pada awal Disember 2020 lalu.

Sumber: hm