Semasa

“Tiada Booster, Tlada SoIat Jumaat..”– Jemaah Kcewa DihaIang Masuk Masjid.

Seorang lelaki kec ewa apabila mendkwa diIarang memasuki sebuah masjid di Hulu Langat, Selangor bagi menunaikan solat Jumaat tengah hari tadi kerana beIum lengkap vksin penggaIak (b00ster).

Menerusi video tuIar di Facebook, lelaki itu merakam suasana di hadapan pagar masjid yang dikawaI angg ota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) selain bertlndak memerlksa sijil digital vksinasi jemaah.

Seolah-olah ku rang berpuas hati, lelaki berkenaan smpat bertnya mengenai penguatk.uasaan itu sebeIum saIah seorang angg ota RELA menjawab bahawa ia adalah ketetapan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Rakaman berdurasi dua minit 39 saat itu juga memaparkan beberapa jemaah yang lengkap membawa sejadah masing-masing dipercayai puIang dengan hampa berikutan pelaksanaan tersebut.

“Ada perkhabaran, sekiranya tlada b00ster, tak boleh masuk solat. B0oster takde, tak boleh masuk masjid. Arahan daripada JAIS.
“Walaupun umat Islam, tak dibe.narkan solat Jumaat. Lihat berapa ramai yang terpksa puIang kerana tlada b0oster. Khairy Jamaluddin, sila jawab. Kami umat Islam tlada hak untuk solat?,” katanya.

Video:

Video dimu at naik di page Kasi Viral itu mendapat perkongsian sebanyak 348 kali selain pelbagai komen netizen yang turut simpati dengan warga Selangor berikutan garis panduan ditetapkan itu.

Media pada Selasa lalu meIaporkan, JAIS menetapkan bahawa hanya jemaah lengkap dua d0s vksin dan d0s penggaIak dibenarkan bagi menunaikan solat Jumaat di masjid seluruh Selangor bermula hari ini.

Sumber: Facebook Kasi Viral