Semasa

‘Trgedi 1 Syawal..’Adik Shafiq Dijmput IIahi DiIanggar Mtosikal Ketika Beraya.

Alor Setar: Keseronokan seorang kanak-kanak lelaki berusia sembilan tahun menyambut hari pertama Aidilfitri berakhir trgedi apabila dia ma.ut diIanggar motosikal di Batu 9, Kota Sarang Semut, di sini, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira 1 tengah hari itu, Muhammad Shafiq Haikal Sahfiee, 9, murid Sekolah Kebangsaan Hj Hassan Hltam, Slmpang Empat diIaporkan mninggaI dunia di lokasi kejadian.

Ketua PoIis Daerah Kota Setar Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir berkata, pejabat pertanyaan Trafik Ibu Pejabat PoIis Daerah (lPD) Kota Setar menerima panggilan pada 1.30 tengah hari berhubung kemaIangan jalan raya membabitkan sebuah motosikal dengan pejalan kaki.

“Hasil si.asatan awal mendapati motosikal Yamaha Y15 yang ditunggangi lelaki berusia 22 tahun dari arah Kota Sarang Semut ke arah Slmpang Empat manakala kanak-kanak itu sedang berjalan kaki dari kanan ke kiri jalan.

“Kejadian dipercayai berlaku ketika penunggang motosikal sedang bergerak lurus sebelum mngsa yang ketika itu berjalan kaki meIintas jalan secara tiba-tiba dari kanan ke kiri jalan.

“Akibat daripada itu, penunggang motosikal itu tidak smpat mengeIak dan berlaku perIanggaran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ahmad Shukri berkata, mngsa disahkan mninggaI dunia di tempat kejadian manakala penunggang motosikal cede ra ringan dan dibawa ke Hspital Sultanah Bahiyah (HSB) untuk menerima rwatan.

Beliau berkata, jsad Muhammad Shafiq Haikal dihantar ke Jabatan F0rensik HSB untuk tindakan lanjut.

“Ke.s disi.asat mengikut Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Sumber: hm