Semasa

Trgedi 9 Ramadan, Tiga Beranak MninggaI Dunia Kereta Kancil Bertmbung Ninjavan.

ROMPIN: Gara-gara kecu.aian pemandu sebuah van yang terba bas ke laluan bertentngan, sepasang suami isteri dan anak perempuannya mninggaI dunia dalam kemaIangan di Kilometer 128 Jalan Kuantan-Johor Bahru di sini, hari ini.

Pertmbungan itu dipercayai membabitkan tiga kenderaan iaitu lori jenis Nissan, kenderaan khas van Daihatsu (Ninjavan) dan Perodua Kancil kira-kira jam 1.30 petang ini.

Mngsa yang mninggaI dunia ialah pemandu Perodua Kancil, Nur Rawiyah Abu Samah, 25, dan dua penumpangnya iaitu bapa Nur Rawiyah, Abu Samah Mohamed, 74, dan ibunya, Saripah Ab. Malek, 59.

Ketua Jabatan S.iasatan dan Penguatku asaan Trafik negeri, Superintenden Kamarulzaman Jusoh berkata, semua mngsa disahkan m.aut di lokasi kejadian akibat terseplt dalam Perodua Kancil dinaiki mereka.

Menurutnya, anak kepada Nur Rawiyah berusia setahun, Muhammad Harraz Mikhael Shafiq Hayqal, tldak mengalami kecede raan dan berada dalam keadaan stabil.

“Si.asatan awal mendapati kenderaan khas Ninjavan yang dalam perjalanan dari Leban Chondong ke arah Kuala Rompin hiIang kawaIan dan memasuki lorong bertntangan hingga menyebabkan pertmbungan membabitkan sebuah lori dan kereta.

“KemaIangan dipercayai berlaku disebabkan kecu.aian pemandu van kerana gagaI mengawaI kenderaannya dan memandu secara berba.haya sehingga menyebabkan kemat1an.

“Pemandu lori jenis Nissan, Mohd. Nazri Mohamed, 49, dari Kampung Perepat, dekat sini, hanya mengalami Iuka ringan manakala pemandu Ninjavan, Syed Muhammad Fikri Sy Zainal Abidin, 24, dari Kampung Tengah, Kuantan ptah bahu dan cede.ra di kakl,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Kamarulzaman berkata, mngsa yang mau.t diserahkan kepada Unit F0rensik Hspital Kuala Rompin, untuk tindakan lanjut manakala mereka yang ced era turut menerima rwatan.

Katanya, kemaIangan yang mera.gut tiga nywa itu disia.sat di bawah Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Sementara itu, Penolong Pengarah (Operasi) Bomba Pahang, Ismail Abdul Ghani berkata, dua pegawai dan lapan anggota bomba dari BaIai Bomba dan Penyelamat Kuala Rompin terlibat dalam operasi mengeluarkan mngsa yang terseplt dalam kereta Kancil berkenaan.

Katanya, peralatan khas digunakan dalam operasi itu memandangkan mngsa berada dalam kenderaan yang rmuk kesan rmpuhan kuat dari hadapan. Al fatihah

Sumber:UTUSAN