Semasa

Trgedi Hari Kedua Ramadan: 4 Sahabat MninggaI, 2 Prah KemaIangn Di Sungai Ikan.

Kuala Nerus: Empat m.aut manakala dua lagi prah dalam kemaIangan membabitkan empat kenderaan termasuk sebuah bas ekspres dalam kejadian di Kampung Sungai Ikan Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu, jam 6.22 petang tadi.

Mngsa yang disahkan ma ut adalah Syed Mohd Shukri Tuan Yahya, 36; Muhammad Saufi Jusoh, 34; Mohd Shahlan, 37, manakala identiti seorang lagi mngsa beIum dikenal pasti.

Ketua BaIai Bomba Dan Penyelamat (BBP) Kuala Nerus, Azmi Omar berkata, kemaIangan itu membabitkan sebuah van, dua kereta iaitu Proton Wira dan Proton Persona serta sebuah bas ekspress.

Menurutnya, mngsa yang m.aut adalah penumpang dan pemandu sebuah van yang dipercayai pekerja sebuah syarikat kimpalan berdasarkan t0ng gas yang terdapat dalam kenderaan terbabit.

Katanya, dua mngsa yang prah dalam lnsiden itu adalah pemandu dan penumpang Proton Wira, Muhammad Fazil Husin, 33, dan Nursilawati Said @ Nawang, 42.

“13 penumpang termasuk dua pemandu bas ekspres dan pemandu Proton Persona, Chew Cheong Keng, 55, tldak mengalami sebarang kecede raan.

“Sebaik menerima panggilan, seramai 18 anggota termasuk tujuh dari BBP Kuala Terengganu dikej.arkan ke lokasi kejadian,” katanya ketika ditemui di lokasi kejsdian.

Menurutnya, kemaIangan dipercayai berlaku apabila van jenis Daihatsu yang dalam perjalanan menghala ke Kuala Terengganu dikatakan gagaI memot0ng sebuah kenderaan sebelum meIanggar Proton Persona yang datang dari arah bertntangan.

“Van terbabit kemudian meIanggar bas ekspres yang dalam perjalanan menghala ke Kota Bharu menyebabkan kenderaan terbabit re muk,” katanya.

Katanya, Proton Wira dinaiki Muhammad Fazil dan Nursilawati yang berada di belakang van terbabit kemudian meIanggar Proton Persona yang berpusing selepas dirmpuh van berkenaan.

Tambahnya, pihaknya mengambil masa hampir satu jam untuk mengeluarkan semua mngsa yang terseplt dalam van berkenaan dengan mngsa terakhir dikeluarkan jam 7.14 malam.

Semua mngsa yang maut dibawa ke Jabatan F0rensik Hspital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk bdah si.asat manakala mngsa yang ced.era turut dihantar ke hspital sama bagi mendapatkan rwatan lanjut.

Sumber: hm