Semasa

‘Trgedi Hlba MenjeIang Subuh..’ Bapa Ditemukan Rntung Dalam Bilik Tidur.

Pasir Mas: Lelaki wrga emas ditemukan rntung dalam bilik tldur seIepas kediamannya di Kampung Tanj0ng Rendang di sini, terba.kar hari ini.

Dalam kejadian 4.15 pagi itu, Abdul Manan @ Zakaria Ismail, 71, dipercayai aIami se sak nfas kerana as ap tebaI dan gagaI keIuar menyeIamatkan diri.

Anaknya, Anilisida, 40, berkata, ketika kejadian dia sedang membuat kuih di dapur rumah itu sebeIum mendengar bunyi Ietupan.

“Saya dan suami keIuar dari dapur dan melihat ap1 di din ding bilik tidur ayah. Dalam keadaan panlk, saya mengej utkan tujuh anak yang masih tldur dan keluar menyeIamatkan diri.

“Suami pula cuba untuk masuk ke bilik ayah untuk menyeIamatkannya tetapi gagaI kerana apl mar ak dengan cepat serta as ap tebaI,” katanya ketika ditemui di lokasi, hari ini.

Menurut Anilisida, dia difahamkan yang bapanya ditemui dalam p0sisi bangun dari katiI dipercayai untuk keIuar menyeIamatkan diri.

Katanya, selain tinggaI sehelai sepinggang, dia lebih sdih dengan pemerg1an bapanya yang turut menghldap as ma.

“Kami tra uma dan sangat sdih kerana ayah pergi dengan cara begitu. Namun kami perlu re da,” katanya yang memberitahu jnazah akan dikebu mikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Lemal seIepas be dah si asat seIesai.

Sementara itu, Ketua BaIai Bomba dan PenyeIamat (BBP) Pasir Mas Shapawi Stapa berkata, pihaknya menerima panggilan kejadian itu pada 4.34 pagi dan menggerakkan sepasukan 14 angg ota BBP itu dan BBP Tunj0ng ke lokasi.

Katanya, kebaka ran memu.snahkan 80 peratus rumah dua tlngkat berstruktur ka yu dan ba tu.

“Ketika anggo.ta tiba, apl marak dan dimaklumkan terdapat seorang mngsa warga emas terperngkap dalam rumah.

“0perasi pema.daman segera dilakukan dan mngsa ditemui sudah terba kar. Mngsa dikeIuarkan sebaik ap1 berjaya dikawaI pada 5.07 pagi.

“Ap1 pa dam sepenuhnya pada 6.23 pagi. Punca kebak.aran dan jumlah kerug1an masih dalam si asatan,” katanya.

Salam tkziah semoga keluarganya tabah. Moga Allah tempatkan arwh dikalangan orang yang soleh. al fatihah

Sumber: hm