Semasa

‘Trgisnya Pmergian 2 Sahabat..’ Amad Dan Zul Terjtuh Ktika Sdg Bersihkan Stadium JDT.

Iskandar Puteri : Dua pekerja syarikat pembersihan profesional ma.ut selepas terjtuh ketika sedang melakukan pembersihan di Stadium Sultan Ibrahim, di sini, hari ini.

Ketua PoIis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, dalam kejadian jam 12.30 tengah hari itu, mngsa lelaki tempatan berusia 34 dan 35 tahun itu dikenali dengna nama Amad dan Zul m.aut di tempat kejadian.

Arwh Amad bertopi putih.

Beliau berkata, kejadian berlaku ketika mngsa sedang bertugas menyeIenggara fasiliti milik kelab bolase.pak Johor Darul Ta’zim (JDT).

Ketika kejadian berlaku, cuaca berada dalam keadaan baik dan tldak hujan sepanjang mngsa bekerja membersihkan stadium.

Arwh Zul

Kedua-dua mngsa secara tiba-tiba terjtuh ketika sedang bertugas. K.es diklasifikasikan sebagai ma.ti mengjut namun si.asatan masih dijalankan, katanya hari ini.

Kamarul Zaman berkata, myat dibawa ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) untuk dibdah si.asat.

Sementara itu, JDT menerusi perkongsian di Facebook (FB) Johor Southern Tigers menzahirkan rasa slmpati atas kejadian yang berlaku.

Menerusi status di FB itu, JDT mengucapkan tkziah kepada keluarga dua pekerja terbabit.

JDT sedang menunggu Iaporan penuh berkaitan kejadian daripada pihak berwajib dan syarikat yang dikontrakkan untuk menyeIenggara stadium,katanya.

Stadium Sultan Ibrahim dibuka secara rasmi pada 22 Februari 2020 lalu sekali gus menjadi venue rasmi JDT.

Dinamakan Stadium Sultan Ibrahim, upacara pe.cah tanah dilakukan pada Januari 2016 namun pembinaannya ditngguhkan beberapa bulan susulan pelarasan yang dibuat oleh pemilik JDT, Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkenaan lokasi stadium, aspek teknikal dan reka bentuk.

Dibina dengan kos RM200 juta di Iskandar Puteri, stadium itu menjadi gelanggang ‘home’ buat skuad Harimau Selatan menggantikan Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin.

Selain memuatkan kapasiti penonton seramai 40,000 orang, stadium yang dibina di tanah berkeluasan 28.3 hektar itu juga sebahagian daripada Bandar Sukan JDT yang menempatkan hotel, pangsapuri, pusat membeli-beIah, padang ragbi, gelanggang tenis dan beberapa fasiliti sukan moden.

Salam tkziah buat kedua2 keluarga arwh. Al fatihah.

Sumber: hm