Semasa

‘Walau Tak Kenal Sy Cuba Bntu..’ Smpat Ajar Syahadah Kpd Mngsa KmIngan Sungai lkan- Sksi

KUALA NERUS – Seorang pengguna jalan raya sempat membisikkan kalimah syahadah di telinga seorang daripada empat mngsa kemaIangan yang ma ut dalam nhas membabitkan empat kenderaan di Jalan Kuala Terengganu – Kota Bharu dekat Kampung Lingai, di sini pada petang Isnin.

Ahmad Faizol Mohd Yusop, 36, berkata, kemaIangan berlaku ketika dia dalam perjalanan pulang dari menghantar anaknya di asrama di Kampung Basung, Hulu Terengganu.

“Secara kebetulan saya melalui jalan yang sama tidak Iama selepas lnsiden itu berlaku. Selepas parkir kenderaan di bahu jalan, saya nampak ada tiga mngsa telah mninggaI dunia manakala seorang lagi mngsa prah dan terbar1ng di atas jalan.

“Walaupun tldak kenal siapa mngsa, saya cuba dekati dan nampak dia masih bernafas. Saya pun segera bisikkan dua kalimah syahadah pada telinganya,” katanya ketika dihubungi, di sini, pada Selasa.

Jelas Ahmad Faizol, sebaik ambuIans dan angg.ota Angk4tan Perta hanan Awam Malaysia (APM) tiba di lokasi berkenaan, dia segera beredar bagi memberi laluan kepada pasukan keselamatan itu untuk memeriksa keadaan mngsa.

“Saya tidak tahu macam mana keadaan mngsa selepas itu. Saya hanya dapat tahu kesemua mngsa kemaIangan yang menaiki van telah mninggaI dunia.

“Saya turut berdu ka dengan apa yang berlaku. Tkziah buat seluruh ahli keluarga. Semoga urusan mereka semua berjalan lancar,” katanya.

Ahmad Faizol (kiri) memb1sikkan dua kalimah syahadah di telinga mngsa yang ketika itu prah selepas terlibat kemaIangan di di Jalan Kuala Terengganu – Kota Bharu dekat Kampung Lingai, di sini pada petang Isnin.

Trgedi yang berlaku pada dua Ramadan itu meng0rbankan empat juruteknik pendingin udara iaitu Muhammad Saufi Jusoh, 34, Syed Mohd Shukri Tuan Yahya, 36, Mohd Sahlan Mat Saat, 37 dan Kairol Arman Kamrudin, 38.

Sumber: sinar